HomeBoganmeldelser Lukketid af Christine Bojsen Træden

Lukketid af Christine Bojsen Træden

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Et møde

Lukketid er Christine Bojsen Trædens første roman, men tidligere har hun skrevet digte og noveller. Siden 2014 har hun skrevet sangtekster for musiker og sangerinde Ninna Milner. Samarbejdet er resulteret i to album: Songs for Sentient Beings og Treasures of the Heart.

Fra bogens bagside:

Lukketid er en kollektivroman, der har sit afsæt i H&M på Strøget i København en uge før jul i 1999. Køen til kvindernes prøverum er ved at eksplodere af varme, dårlig lugt og julemuzak. Vi møder elleve kvinder, hvis veje krydses i julehandlens ulvetime, og vi er med dem hver især en uge efter, hvor det er juleaften og igen ugen efter, nytårsaften 1999. Hvad sker der i hver enkelt kvindes liv på disse meget følelsesladede højtidsaftener, hvor alt skal være perfekt, men aldrig er det?

Køen tikker en tak frem som en roulette, der forsøger at accelerere, men går i stå efter et enkelt ryk. Hun lander på et af felterne, måske er det nummer ni, og ser på det undertøj, hun har valgt. Bh og trusse med sorte blonder, en rød corsage med strømpeholdere og en sort gennemsigtig top af satin. Hun smiler ved tanken om prøven på mandag og ved bare, at det bliver perfekt.

Bedømmelsen:

Lukketid præsenterer en for mig ukendt genre: kollektivromanen. Med denne genre følger også, at vores hovedkarakterer i starten skal befinde sig på samme sted på samme tid – i dette tilfælde i en kø i H&M. Det er i den hektiske uge op til jul, og mens den lange kø langsomt bevæger sig frem, falder de ventende kvinder hen i den ofte mødte tankefuldhed: hvem er de andre i køen.

Bogen byder på et stort persongalleri, men det er ikke forvirrende at følge – derimod vil de meget forskellige kvinder sikkert byde på en karakter, som de kvindelige læsere kan spejle sig i. Deres individuelle historier er meget forskellige, men alligevel kan man finde en forbindelse mellem dem.

Hvordan ser vi mennesker hinanden, hvor hurtigt dømmer vi hinanden og hvor meget vægt vi ligger på andres menneskers udseende som grundlag for vores vurdering. Også det tøj de har valgt at prøve, kan sætte gang i andre kunders fantasi. Men rammer deres forestillinger plet, eller er virkeligheden en helt anden.

At man først møder kvinderne op til julehandlen, og derefter følger dem jule- og nytårsaften, giver læserne nogle meget interessante perspektiver, og efterlader os med et godt grundlag for refleksion – for måske er der mange måder at leve et liv på. Det er en velskrevet fortælling, der anbefales herfra.

Lukketid

Forfatter: Christine Bojsen Træden

Udgivet: 2021
Forlag: Brændpunkt
Sidetal: 180

Leave a Reply