HomeBoganmeldelser Menneskesmuglerne af Flemming Klint Harkjær

Menneskesmuglerne af Flemming Klint Harkjær

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Grådighedens pris

Flemming Klint Harkjær er uddannet murer og teknisk designer. Han har boet og arbejdet i flere lande, herunder Norge og Tyskland – men skrivelysten har altid været der.

Menneskesmuglerne er skrevet på baggrund af krigen i Syrien, hvor billeder af de mange flygtninge ramte. For det kan kun lykkedes de mange flygtninge at nå Europa og Danmark, hvis regeringer og menneskesmuglere er involveret. Og dermed opstod historien om Jamal.

Handlingen

Jamal har ikke den mest rolige opvækst, og i et forsøg på at beskytte sin mor, slår han sin far ihjel. Han idømmes efterfølgende 8 års fængsel, og det er under afsoningens brutale forhold, at hans brændende ønske om hævn grundlægges. Og hævn, det får han – og lærer dermed hvordan magt kan skaffe fremgang.

Inderst inde er Jamal dog et godt menneske, og han drømmer om at åbne en restaurant. Han forelsker sig ved første blik i den smukke Charmé, og sammen med hende planlægger han deres nye liv. Men ting kommer i vejen, da brutale mennesker har brug for Jamal – og vælger at vække hans hævntørst på den mest bestialske måde.

Jamal involveres i menneskesmugling, og formår at overbevise sig selv om det gode i sine gerninger. For er det ikke en barmhjertig gerning, at hjælpe flygtninge til et nyt liv? En dag fanger en smuk flygtning hans øjne. Basma har set sin far blive myrdet, og er sammen med sin mor flygtet fra Syrien.

Basma og hendes mor udsættes for utallige overgreb på deres vej mod Europa, for de kyniske bagmænd kræver deres betaling. Men da hun møder Jamal, begynder et lille glimt af håb om en god fremtid at vise sig.

Den danske journalist, Susanne, vil gå langt for at score den gode historie, også selvom det kan koste hende livet. Men da hun kommer på sporet af den karismatiske Jamal, har hun måske rodet sig ind i noget hun ikke kan overskue. For intet godt sker omkring Jamal.

Bedømmelsen

Flemming Klint Harkjær har skrevet en roman, der sætter vigtige samfundsrelevante emner under lup. Handlingen udstråler en grundig research, og plottet fremstår velfunderet. Der er non-stop action på alle sider, og bogen er funderet på en tydelig skrivetrang.

De enkelte karakterer udsættes hver især for så mange traumer og følelsesmæssige slag, at det virker næsten umuligt at leve videre. Og netop det er et af de steder jeg savner noget i bogen. Med så mange hændelser, der kunne ødelægge de fleste, så ser jeg en oplagt mulighed for at udforske de medførende konsekvenser for karakterernes fremtidige virke. Desværre går bogen alt for let hen over dette, og det får desværre specielt Jamal og Basma til at fremstå meget endimensionalt.

Drama er højdepunktet gennem læsningen, og det har Flemming Klint Harkjær talent for at skabe. Hvad der mangler lidt mere øvelse i, er at skabe en flydende dialog, der kan understøtte dramaet. Mennesker, der ikke kommer til at fremstå overfladiske og uberørte, men mere realistiske og levende.

En god idé, et godt sammenskruet plot og en relevant emne. Nu skal Flemming bare arbejde videre på dialog og levendegørelse af sine karakterer.

Jamal

Forfatter: Flemming Klint Harkjær

Udgivet: 2019
Forlag: Mellemgaard
Sidetal: 336

Leave a Reply