HomeBoganmeldelser Datahelten af Benjamin Lamberth

Datahelten af Benjamin Lamberth

Comments : 3 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

De skjulte spor

Benjamin Lamberth har i mange år arbejdet som marketings- og udviklingschef, og kender en hel del til sociale medier – herunder også branchens tricks og konstante overvågning af brugerne.

Datahelten er hans litterære debut, hvor han sætter fokus på hvordan almindelige mennesker kommer i klemme i de globale datastrømme. Udover at skrive bøger, holder Benjamin også foredrag om de sociale mediers skyggeside.

Handlingen

Peter Sørensen vil have hævn! Hævn for sin datter, hævn for de spildte timer og hævn over de firmaet, der snylter på vores private oplysninger. Men hvordan vinder man over de uovervindelige? Hvordan tager én mand kampen op mod de multinationale giganter? Peter vælger at gå til analogt modangreb.

Peter var engang en helt almindelig mand med kone, datter og job. Som de fleste andre brugte han mange timer på nettet, de sociale medier og streaming. Og som de fleste andre, delte han ofte billeder, oplevelser og livets store hændelser med alle de digitale venner. Men hvor mange spor efterlader man egentlig på nettet? Og hvad kan disse spor bruges til?

Da Peters datter grundet de sociale medier ender med en psykisk sygdom med en tragisk slutning, medfører det en omvæltende udvikling hos Peter. Han får øjnene op for det overvågningssamfund vi dagligt bevæger os i, og han vil ikke længere acceptere det. Hans opvågen og desperate kamp medfører at han mister jobbet og trækker sig mere og mere fra samfundet – for det er vel den eneste måde at undgå datagiganternes glubske fangearme?

I løbet af én lang nat følger vi Peters ekskone og hans tidligere kollega i deres jagt for at finde Peter – inden han sætter sin plan i værk. Men hvordan finder man et menneske, der ikke omgiver sig med teknologi? Og hvad vil der ske, hvis Peter får held med sin hævnaktion?

Peter

Kilde: Shutterstock

Bedømmelsen

Datahelten er skræmmende og meget tankevækkende læsning, der sætter fokus på et emne der berører alle. Mere og mere af vores tid tilbringes bag en skærm, om det så er for at se en film eller købe varer. Og i disse processer efterlader vi alle spor – spor, der kan bruges til at tilpasse vores brugeroplevelse præcis til os – eller misbruges til at fastholde os i et teknologisk misbrug.

Vi lever i en tid, hvor flere og flere rammes af stress og depressioner. Hvor flere og flere bøger udgives om mindfulness, teknologiske detox-kure og det at hoppe af hamsterhjulet. En tid, hvor de færreste af os kan tage til koncert eller på ferie uden at dele oplevelsen på diverse platforme. Mange af os er selv opmærksomme på, at vi tilbringer for meget tid på nettet – men hvor mange af os tænker på de spor vi efterlader os?

I vores søgen efter underholdning, fællesskab og likes, så glemmer vi at holde fokus på hvor langt firmaer er villige til at gå for at holde på vores opmærksomhed. Først kaldte vi dem spioner, så kaldte vi det overvågning, men i dag kalder vi det bare sociale medier – og i dag afgiver vi mest private informationer uden omtanke.

I et letlæseligt sprog og med en fascinerende karakter, har Benjamin skabt en bog, der ikke er en kritisk stillingtagen til de sociale medier og vores tidsforbrug, men mere en italesættelse af de frustrationer om anvendelse af data, der mere og mere vinder indpas i befolkningen – og måske en kraftig øjenåbner for de mennesker, der endnu ikke har tænkt over it-giganternes manglende etik.

Peter

Forfatter: Benjamin Lamberth

Udgivet: 2019
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 212

3s COMMENTS

3 thoughts

Leave a Reply