HomeBoganmeldelser Opråb fra blokken af Zeshan Shakar

Opråb fra blokken af Zeshan Shakar

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Dem og os

Opråb fra blokken er Zeshan Shakars debut, og har indbragt ham indtil flere priser. Zeshan Shakar er selv vokset op i et alment boligbyggeri i Oslo-forstaden Stovner.

Fra bogens bagside:

Opråb fra blokken følger to unge mænd med indvandrerbaggrund i en boligblok i Oslo-forstaden Stovner. Den ene er indadvendt, intelligent og eftertænksom, den anden er udadvendt, upoleret og rebelsk.

Bedømmelsen:

Opråb fra blokken er en meget engagerende og velskrevet bog. Her får du en opvækstroman der ser skarpt på sociale forhold, og en velfærdsstat der skiftevis straffer og belønner.

Inddragelsen af vigtigste politiske hændelser, som 11. september, tegningerne i Jyllandsposten og optøjerne i Paris, giver et rigtigt godt billede af, hvordan menneskers liv kan påvirkes af udefrakommende hændelser. I en tid hvor polarisering bliver mere og mere tydelig, formår bogen virkeligt at komme til sin ret. Bogen er vigtig, fordi den giver en stemme til en hel generation. Der gives et glimrende indblik i det at skulle manøvrere mellem forskellige samfundslag – at forlade det man kommer fra, men samtidigt at holde fast på noget.

Valget af to så forskellige hovedpersoner er meget vellykket. Kontrasten og deres vidt forskellige oplevelser og erfaringer efterlader læseren med et meget nuanceret indblik i deres forskellige oplevelser. Det er netop i deres forskelligheder man finder grundlaget for bogens succes.

Plottet er godt og man føler sig hurtigt investeret i karaktererne. Ofte må man stoppe op og læse en sætning igen, fordi den danner et perfekt grundlag for efterfølgende refleksioner. Måske ender du med at slippe af med mulige fordomme og få et nyt perspektiv på tingene, for med sin universelle handling og engagerende emner, vil bogens handling uden problemer kunne flyttes til andre lokationer.

En meget imponerende debut, der lover godt for forfatterens fremtidige bøger.

Opråb fra blokken

Forfatter: Zeshan Shakar

Oversætter: Jacob Giese
Udgivet: 2021
Forlag: Memoris
Sidetal: 478

Leave a Reply