HomeBoganmeldelser Orient af Christopher Bollen

Orient af Christopher Bollen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Små samfund – store hemmeligheder

Christopher Bollen bor i New York City, og arbejder som redaktør på Interview Magazine. Her skriver han regelmæssigt om kunst, litteratur og kultur, ligesom han i 2011 udgav bogen Lightning People. I 2017 kom så hans anden bog, Orient, på dansk. Her ryster ankomsten af den unge Mills et lille samfund – og det bliver aldrig det samme igen…

Handlingen

Der ligger den så: den lille kystby Orient med sine knapt 700 fastboende indbyggere. Men deres lille paradis trues af sommergæsterne og de hippe kunstnere, der langsomt er ved at opkøbe alle ejendomme i byen. Indbyggerne er splittede imellem dem der ønsker at omfavne det nye, og dem der ønsker at fastholde det traditionelle.

To beboere har et ben i begge lejre. Paul Benchley er født og opvokset i Orient, men bor til dagligt i New York. Og Beth Shepherd, der efter en årrække i storbyen er flyttet retur til den lille by med manden Gavril. Og nu sker der noget nyt i byen: da Paul kommer på sin årlige sommerferie, har han den unge Mills Chevron med sig. Mills har han fundet liggende i sin opgang, og nu vil Paul hjælpe ham.

Men hurtigt begynder ulykkerne at regne ned over byen. Den lokale opsynsmand findes omkommet, et genmanipuleret dyr fra det statslige forskningslaboratorium driver i land og mystiske hændelser sker. Og hvem er mere nærliggende at skyde skylden på, end den fremmede i byen: Mills.

Den eneste der tror på Mills er Beth. I en stemning af paranoia vil de to forsøge at afdække mysteriet. Men små samfund har det med at gemme på store hemmeligheder – og nogle vil gå langt for at holde dem skjult…

Bedømmelsen

Det er noget af en rejse Christopher Bollen tager læseren med på i Orient. Det er en fantastisk karakterdrevet roman, der med en støt stigende spændingskurve fastholder læseren fra første side.

Karakterbeskrivelserne er simpelthen fantastiske! Sjældent møder man en bog med så veludviklede karakterer og  sjældent møder man en forfatter med så stor indsigt i menneskers drivkraft. Og Christopher Bollen deler denne indsigt med læserne og efterlader dem med grundig forståelse af karakterernes motiver, tanker, personligheder og baggrunde.

Den lille by Orient fungerer glimrende som ramme for fortællingen, for selv små byer kan gemme på store intriger og hemmeligheder. Selve byen, og naturen omkring den, beskrives fantastisk – og naturen ender med at spille en større rolle end først antaget. Med uventede begivenheder, kollektiv paranoia og et smukt sprog, indhylder Christopher læseren i en verden af intriger, der gør det svært at slippe bogen.

Der er mange facetter i bogen, og den bør læses langsomt for ikke at misse nogle af disse. De skiftende fortællere kræver stor opmærksomhed, men det er det hele værd. Christopher Bollen har tydeligvis meget på hjerte, og f.eks. den truede familie-samhørighed i en verden af mobiltelefoner og internet behandles.

En meget velskrevet fortælling, der med sit store fokus på de vigtige detaljer næsten sætter krimidelen i baggrunden. En solid psykisk thriller med et velskruet plot.

Mills

Udgivet: 2017
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 670

Leave a Reply