HomeBoganmeldelser Sanatoriet af Anne-Sophie Lunding-Sørensen

Sanatoriet af Anne-Sophie Lunding-Sørensen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Nye idéer møder traditionel tænkning

Sanatoriet er nyeste bog fra forfatter Anne-Sophie Lunding-Sørensen. Hun er uddannet cand.mag. i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og har tidligere arbejdet som lektor, redaktionschef. Derudover har hun arbejdet som informationsmedarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke i Nepal. Anne-Sophie har tidligere udgivet 4 bøger.

Handlingen

Året er 1928, og på denne tid kunne en kvinde risikerer indlæggelse på Sanatorium, hvis hun eks. var blevet gravid udenfor ægteskabet. Nogle af disse kvinder endte på Sølund Sanatorium. Der er dog store problemer på sanatoriet – fire af de indlagte kvinder har for nyligt begået selvmord under mystiske omstændigheder.

I et desperat forsøg vælger den ellers konservative leder, Doktor Berg, at tænke i meget utraditionelle baner: han ansætter den kvindelige psykiater Hannah Neumann, der i sin tid i Wien har læst under selveste Freud. Derfor ankommer hun også opslugt af de nyeste metoder indenfor psykoanalyse – noget de mere konservative mandlige læger ser med stor skepsis på.

Som normalt for denne tid, er patienterne opdelt efter sociale klasser. Jo højere de hører til i hierarkiet, jo bedre mad og andre forhold får de. Og det at de fattigste lever under dårlige forhold, mener Hannah kan være en af grundende til deres sygdom. Hun eksperimenterer med at give dem gode oplevelser – med et skønt resultatet.

Til de mandlige lægers overraskelse, viser Hannahs moderne tilgang gode resultater, specielt da hun begynder at få hjælp af den dygtige sygeplejerske Dagmar. Hendes vigtigste arbejde er dog at forhindre flere selvmord. Hun finder et fællestegn ved de tidligere selvmord, men det er ikke nok til at forhindre det næste.

Hun finder sig distraheret af Dagmar, og ved af erfaring, at det kan ende med at få store konsekvenser. Og da det viser sig, at deres arbejde er ikke nok til at forhindre det næste selvmord, får det Hannah til at sætte store spørgsmålstegn ved sine livsvalg. Måske er hendes arbejde slet ikke så godt og vigtigt som hun troede.

På sanatoriet er Duelund (kaldet Hesten) indlagt. Siden indlæggelsen har hun været stum, og meget knyttet sin sin slidte kludedukke. Men måske er hun mere sensitiv og intelligent end lægerne hidtil har gennemskuet – i hvert fald er hun den eneste, der hele tiden har vidst, at en dunkel ondskab gennemsiver sanatoriets vægge.

Bedømmelsen

Sanatoriet er mere end ”bare” en krimi. Bogen er også en fascinerende (og skræmmende) beskrivelse af datidens forhold, specielt for de mennesker der lå nederst på rangstigen. Hannah besidder en indre styrke, der har formået at give hende mod på at bryde nogle af datidens rammer. Hun er meget forud for sin tid, og det medfører konstante kampe med det eksisterende.

Hele historien fremstår realistisk og troværdig. Karaktererne er meget velbeskrevne, og lever fint op til de fordomme vi i dag kan have om datidens ledere (her symboliseret ved de mandlige læger). I sagens natur kommer vi ekstra tæt på Hannah og Dagmar, der konstant må kæmpe med deres seksuelle præferencer.

Hesten og hendes brug af kludedukken som fornuftens stemme i en ellers kaotisk verden var et fantastisk aspekt. Det var en nytænkende måde at kommunikere en karakters tanker på, og vise hvordan der bag sindssygens umiddelbare ansigt fandtes et veltænkende menneske.

Hannahs fortid præger hendes nutidige handlinger, og Anne-Sophie har valgt at give os indblik i disse via Hannahs brevveksling med en veninde. Det fungerede godt, og forklarede hvorfor Hannah traf valget om at forlade Wien og prøve lykken i Danmark. Hun ser jobbet som en ny begyndelse, men må erkende, at man ikke kan flygte fra sit inderste selv.

Sanatoriet er en smuk og velskrevet fortælling om kærlighed, magtmisbrug og mennesker, der ikke får lov til at bevæge sig uden for datidens normer.

Sanatoriet

Forfatter: Anne-Sophie Lunding-Sørensen

Udgivet: 2020
Forlag:  Politikens Forlag
Sidetal: 265

Leave a Reply