HomeBoganmeldelser Sommeren 1969 af Elin Hilderbrand

Sommeren 1969 af Elin Hilderbrand

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

En rejse i tid

Sommeren 1969 er Elin Hilderbrands første forsøg i den fiktive historie genre. Sidste år kastede hun sig over sin første krimi, så der er efterhånden tale om en alsidig forfatter. Nu tager hun os med til en tid, der er nær og kær for hende selv og hendes familie.

Handlingen

Månelandingen, Woodstock, Vietnam og Nixon. Velkommen til en af de mest turbulente somre i det tyvende århundrede: 1969.

Levin/Nichols er velsignet med et sommerhus i Nantucket, og hver sommer ferierer familien der. Men også for dem skal denne sommer vise sig at blive turbulent. Sommeren 69 medfører nemlig også store forandringer i deres liv og i livet for alle omkring dem.

Kate er mor til fire. Hendes eneste søn, Tiger, er lige blevet udstationeret i Vietnam, og Kate tilbringer sommeren ivrigt ventende på at høre fra ham og håbende på at han kommer uskadt hjem. Han og lillesøsteren Jessie er meget tætte, og det er via breve til hende at han afslører krigens grumme ansigt.

Familiens førstefødte, Blair, er gift med en astronaut (egentlig ikke – det er hendes definition), venter tvillinger, har sagt sit lærerjob op og tror at hendes mand er hende utro. For at få ram på ham kysser hun med sin svoger – og bliver selvfølgelig fanget i det. Grundet graviditeten kommer hun ikke til sommerhuset i år.

Mellembarnet Kirby studerer til sygeplejerske, men som feminist fanges hun hurtigt af den spirende borgerrettighedsbevægelse. Hun vælger at tilbringe sommeren på Marthas Vineyard med sin bedste ven Mary Jo Kopechne. Familiens yngste, Jessie, er 13 og frygter en sommer kun omgivet af sin mor og den evigt fordømmende bedstemor. Hun kæmper med pubertetsproblemer og hendes første hjertesorg. Hun er den der holder familien sammen og kender alles hemmeligheder.

Romanen følger medlemmerne af Levin-familien, mens de hver især forbereder sig på det, der for dem bliver en helt anden sommer. Der er ikke kun tale om et af de mest politisk ladede og mest kaotiske år i amerikansk historie – der er også tale om en sommer, der for evigt vil forandre familien.

Bedømmelsen

Sommeren 1969 genskaber levende den ikoniske sommer, mens den med udgangspunkt i tidens relevante temaer fanger hver karakters individuelle konflikt. Bogen viste en fascinerende familiedynamik og forfatteren kunne ikke have valgt en bedre tidsperiode som ramme for en dysfunktionel familie og deres historie.

Basalt set er der nok mere tale om familiedrama end historisk fiktion, men dog i en spændende historisk ramme. Til tider fremstod handlingen dog en smule for overfladisk og glider for let hen over emner der sagtens kunne have været udforsket dybere.

Karaktererne fremstår realistiske og rigtigt godt udviklede, og bogen beskæftiger sig med nogle alvorlige spørgsmål og emner. Nogle af dem relevante for 1960’erne og andre lige så relevante i dag. Selvom der er stort fokus på familieforhold og en masse konflikter, så fremstår fortællingen alligevel både sjov og rørende.

Noget der hæver bogen er referencer og dialog der fremstod realistiske for perioden. Sangtitler som kapiteloverskrifter satte virkelig stemningen, og den praktiske spotify-liste, som forfatteren oprettede, gjorde læsningen mere autentisk.

God sommerlæsning til alle, der elsker historisk fiktion og familiedramaer.

Sommeren 1969

Forfatter: Elin Hilderbrand

Oversætter: Jacob Giese
Udgivet: 2020
Forlag: Turbulenz
Sidetal: 610

Leave a Reply