HomeBoganmeldelser Spejlinger af Viveca Tallgren

Spejlinger af Viveca Tallgren

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Et liv på godt og ondt

Spejlinger er skrevet af Viveca Tallgren. Hun arbejder som forlægger for Apuleius’ Æsel med sin mand. Foruden at skrive skønlitteratur har hun også oversat flere af forlagets bøger både fra spansk og sit modersmål svensk.

Forlagets beskrivelse:

Spejlinger består af 19 historier eller episoder fra hovedpersonen Anitas liv. Teksterne spænder over et langt tidsrum fra det tidspunkt, hun som teenager flyttede fra Helsingfors til Danmark med sin mor og op til voksenalderen. Det er små glimt af en livshistorie på godt og ondt, om glæder og sorger, om venskaber og det både berigende og vanskelige ved at indgå i relationer til andre mennesker.

Bedømmelsen:

Spejlinger er en meget læsevenlig og fascinerende historie, der efterlader læseren med et godt indblik i Anitas liv. Der er en rigtig god sammenhæng mellem de forskellige noveller, og det driver læsningen glidende fremad. Derudover kan man ikke undgå er blive efterladt med gode grund til refleksion over både Anitas og eget liv – og det er da et plus for enhver bog.

Sproget er i sin enkelthed både smukt og medrivende. Jeg tror at de fleste læsere vil kunne spejle sig i en eller flere af novellerne, ikke mindst de mange forskellige relationer vi mennesker møder gennem livet. Novellerne byder også på små strejf af underspillet humor, der helt sikkert vil få smil på læsernes læber

Anitas liv er absolut ikke altid nemt. Bl.a. må hun kæmpe med morens ambitioner på hendes vegne, og mormorens utrættelige forsøg på at skabe Anita i det korrekte borgerlige billede. Og nogle gange vælger hun bevidst den mere tilbagetrukkede rolle, hvor hun foretrækker at observere samfundet og den nærmeste omgangskreds. Disse betragtninger vækker både misundelse, irritation og undren. Og måske en tanke om, hvis ambitioner det egentlig er hun forsøger at opfylde.

En af de noveller jeg mest reflekterede over var Receptionen. Her vil mange kunne genkende (måske ikke altid personligt, men alligevel), den spænding og mystisk mange gerne vil være en del af – også selv om det er ganske perifært.

Der er helt sikkert nogle af novellerne, som jeg gerne havde set mere uddybet. Jeg var lidt efterladt med følelsen af, at der her lå mere end jeg fik serveret. Men ønsker du at læse om et liv med alle dets glæder og sorger, så vil Spejlinger nok falde i din smag.

Spejlinger

Forfatter: Viveca Tallgren

Udgivet: 2022
Forlag: Brændpunkt
Sidetal: 100

Leave a Reply