16 februar, 2020
Tavshedens børn af Unna Hvid
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: 2. verdenskrig, BoD, flugt, Historie, historisk roman, kærlighed, mod, Tavshedens børn, Unna Hvid
Det vi ikke taler om
Tavshedens børn er 100% fiktion, men inspireret af en avisannonce der eftersøgte pårørende til en afdød kvinde. Det er forfatterens vellykkede forsøg på at give annoncens kvinde en stemme og en historie – så hun ikke er glemt.
Unna Hvid er forfatter og foredragsholder. Hun skriver både faglitteratur og skønlitteratur
Handlingen
2. verdenskrig raser, og Danmark er besat. Den unge kvinde Ruth arbejder på et pensionat for tyskere, hvilket hendes familie er meget imod. Rygterne i byen er allerede begyndt at løbe om, at Ruth er lidt tættere på tyskerne end moralen tillader.
Ruth søster er gravid men når at redde æren. Barnets fader, Frank, indvilger i at gifte sig med hende – og endeligt oplever hun hvordan det er at være den bedste søster. Men selv hun har dog også hemmeligheder, hun helst ikke ser afsløret.
Ruth er også gravid, men har ingen ægtemand på bedding. Dommen er klar: en tyskertøs, en feltmadras – og måske endda en stikker. Den offentlige stemning er ond, hvilket Ruth får at mærke direkte. Da hendes barn derefter er dødfødt, ser hun ingen grund til at blive – og ender få dage efter i et krigshærget Berlin.
Men selv i et andet land kan Ruth ikke være sig selv. Den tyske soldat, Uwe, har reddet hendes liv – men hjælpen vil straks forsvinde, hvis han kender sandheden om hende. Og hjem kan hun ikke tage – for hendes familie har valgt at glemme alt om hende og den skamplet hun har sat på familie.
Bedømmelsen
Når man tænker på krig, så tænker man ofte på de direkte ofre. De mange mænd, der mister livet. Men krige medfører langt flere ofre: nemlig de kvinder og børn, der står tilbage. Kvinder tvinges også til at træffe smertefulde valg – og hemmeligheder kan splitte familier flere generationer fremad.
Tavshedens børn er en meget fascinerende fortælling om et genkendeligt Danmark. Om tabuer, tyskerunger og hemmeligheder. Om mennesker, der ikke genkender øjeblikke af lykke, fordi de er skjult under fortielsens slør.
Sproget er flydende og letlæseligt. Man bliver hurtigt indfanget af den medrivende historie, og føler levende med Ruth. Miljøer og karakterernes reaktioner fremstod realistiske, og forholdet mellem generationerne genkendeligt.
Bogens handling og de underliggende historier giver et rigtigt godt grundlag for efterfølgende refleksion. Så meget kunne have været anderledes, hvis ikke samfundets opfattelse betød så meget. Hvis ærlighed – også om de dårlige hændelser – fik en større plads i vores verden.
Er du til historiske fortællinger og tankevækkende bekendtskaber, så går du ikke galt med Tavshedens børn.
Forfatter: Unna Hvid