HomeBoganmeldelser Ukendt stof af Birgitte Vestermark

Ukendt stof af Birgitte Vestermark

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Verdens bagside

Ukendt stof er skrevet af journalist og forfatter Birgitte Vestermark. Ukendt stof er hendes krimidebut, men hun har tidligere stået bag adskillige bøger – både fiktion, biografier og en enkelt fagbog.

Forlagets beskrivelse:

Hvor godt kender du egentlig din teenager?

Ukendt stof er første bind i krimiserien om Victoria Storm. Ukendt stof handler om en almindelig mors desperation og fortvivlelse over en søn på afveje.

Tvunget af omstændighederne må den arbejdsløse journalist Victoria Storm flytte ud i en forstadsghetto. I sønnen Sylvesters flyttekasse finder hun ved et tilfælde en pose med et større antal runde, hvide piller. Sylvester selv er som sunket i jorden. Det samme er naboens søn, og Victoria lover at hjælpe med at lede efter ham også.

Hvad er der blevet af de to drenge? Hvor kommer pillerne fra? Og hvem er det hovedløse lig, der bliver fundet i Københavns havn?

Ukendt stof er en ny dansk krimi om en problemstilling på tværs af alle socialklasser: unge, stoffer, dårligt selskab og en mors følelse af afmægtighed. Men det er også historien om en kriminel slagside i samfundet: hurtige penge og grådige bagmænd, der gerne ofrer unge mennesker.

Bedømmelsen:

Ukendt stof starter med en imponerende prolog, der virkeligt fanger interessen – og så er vi ellers i gang. Bogen indeholder selvfølgeligt mange andre goder scener, og heraf fremstår specielt én scene, som kunne den være taget direkte ud af en amerikansk actionfilm (måske har Birgitte været inspireret af netop sådan en).

Tempoet er godt, og spænding møder man hele vejen gennem bogen. Bogen er opdelt i både dage og de forskellige klokkeslæt, og det fungerer rigtigt godt. Det understreger intensiteten ved, at de mange handlinger finder sted på relativt kort tid.

Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet, når bogen beskrev Avedøre stationsby. Jeg har selv boet der i fire år, og der var rigtigt meget jeg kunne genkende. Jeg syntes også det gav mig en god fordel, at jeg levende kunne se de forskellige steder for mig. Generelt var der masser af god humor i denne fortælling.

Jeg fandt det meget forfriskende med en hovedperson, der har valgt at lade hovedparten af forældresamværet ligge hos faderen – og interessant indspark om, hvilke reaktioner dette valg kunne fremprovokere hos visse mennesker. Derudover kunne jeg også lide Birgittes beskrivelser af Victorias møde med det sociale system – med krav om jobsøgning og dokumentation på Joblog – for det er jo den virkelige verden. Det er også med til at beskrive, hvordan Victoria kæmper med at falde på plads i sin nye rolle som jobsøgende.

Det er måske ikke alle læsere, der i første omgang vil falde for Victoria som karakter. Og hun gør da også nogle helt forrykte ting. Men jeg syntes faktisk at hendes fejl får hende til at fremstå mere realistisk. Derudover byder bogen også på gode og realistiske miljøbeskrivelser.

Birgitte har valgt at lade bogen centrere om nogle absolut relevante emner: Narko og bandekonflikter. Det er skræmmende, hvor langt nogle mennesker vil gå for penge – og hvilke ofre, de vil efterlade på deres vej.

Ukendt stof er absolut læseværdig, og Victoria er en karakter jeg gerne vil følge fremover.

Ukendt stof

Forfatter:  Birgitte Vestermark

Udgivet: 2022
Forlag: Grønningen1
Sidetal: 250

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply