HomeBoganmeldelser Allahs sønner af Laura Helena Pimentel da
 Silva

Allahs sønner af Laura Helena Pimentel da
 Silva

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Når kulturer støder sammen

Allahs sønner er seneste bog fra Laura Helena Pimentel da Silva. Laura debuterede med selvbiografien Kommunebarn i 2018. Bogen strøg hurtigt til tops på flere af Mofibos top 10-lister. Siden debuten har Laura udgivet yderligere to værker og beskæftiger sig til dagligt med journalistik.

Forlagets beskrivelse:

I nat blev en drink til flere og pludselig føltes det naturligt at kysse blondinen, der præsenterede sig som Lea. Det er kun nogle timer siden, jeg spurgte, om jeg skulle følge hende hjem. Det viste sig, at hun boede på Boulevarden, tæt på natklubben. Hun inviterede mig selv med ind i sin lejlighed … Jeg kneppede hende, mens jeg bad Allah om tilgivelse.

Afiq er en 22-årig drømmer. En hund, ifølge sin far.

Afiq lever et dobbeltliv med piger, druk og byture, men vil samtidig gerne være en god søn og muslim. Han drømmer om et liv uden for ghettoen, om at gøre noget andet end sine forældre. Men hvordan bærer man sig ad med det, når livet er forudbestemt af Allah, der ser alle syndere?

En dag møder Afiq Lea, og pludselig står han over for et livsændrende valg.

Allahs sønner handler om, hvordan religion sommetider bliver håndhævet på en måde, der har ulykkelige omkostninger for børn og unge mennesker.

En roman, der er baseret på forfatterens eget møde med en muslimsk kæreste.

Bedømmelsen:

Allahs sønner er en meget velskrevet bog om kultursammenstød, drømme og at være fanget mellem egne ønsker og familiens forventninger.

Fortællingen er skrevet i et meget ligefremt sprog, der gør den meget nem at følge med i. Personerne er meget velbeskrevne, og man kan ikke lade være med at holde af Afiq. Han er fanget mellem to kulturer han på ingen måde kan se samarbejde, og han splittes af ønsket om at kunne forene de to.

På den ene side har han mulighed for at finde et fællesskab i religionen, men på den anden side kan det medføre nogle meget snærende rammer. Og dette opleves mest, når man til dagligt er omgivet af en meget anderledes kultur. Måske derfor vælger nogle af bogens karakterer den meget dobbeltmoralske løsning, hvor hjemmelivet leves efter Allahs regler mens fritiden leves med alkohol og danske kærester.

Afiq oplever specielt familiens religiøse rammer derhjemme, hvor hans far kun kender én måde at kommunikere utilfredshed med: med råben og slag forventer han at familien underlægger sig hans meninger og vilje. Samtidigt møder han friheden i mødet med danske Lea, der præsenterer han for en helt ny mulig fremtid – men uanset hvilket valg han træffer, så vil det koste ham nogle at hans livs vigtigste mennesker.

En af de dele jeg fandt specielt tankevækkende, var Afiqs reaktionen på søsterens ”danske påklædning”. Hans forsvar af sin reaktion overfor Lea er: ”Hun er ikke dansk”. Det er i mine øjne igen udtryk for en meget dobbeltmoralsk holdning, der måske viser at Afiq stadig på visse områder støtter religionens eller kulturens forskelsbehandling af kvinder og mænd.

For nogle kan fortællingen måske virke en lille smule karikeret, men når man husker at den bl.a. er inspireret af forfatterens egne erfaringer med en muslimsk kæreste, så fremstår den straks mere realistisk. Jeg syntes det er imponerende hvor meget Laura har fået med på bogens relativt korte længde.

Selvom man nok aldrig til fulde vil forstå hvordan det er at være splittet mellem to forskellige kulturer, så syntes jeg alligevel at man efterlades med et godt indblik i situationen. Og man kan ikke lade være med at reflektere over bogens centrale emner efter endt læsning.

Dette er mit første bekendtskab med Lauras forfatterskab, men jeg er helt sikkert blevet inspireret til at undersøge hendes andre bøger.

Allahs sønner

Forfatter: Laura Helena Pimentel da Silva

Udgivet: 2021
Forlag: Brændpunkt
Sidetal: 140

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply