HomeBoganmeldelser Kommunebarn af Laura Helena Pimentel da Silva

Kommunebarn af Laura Helena Pimentel da Silva

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

De gjorde et barn fortræd

Kommunebarn er skrevet af Laura Helena Pimentel da Silva,  og  er en selvbiografi om massivt svigt. Af Lauras bøger er tidligere anmeldt Allahs sønner.

Forlagets beskrivelse:

I 1995 stiger tre børn og en mor forvirrede ud af en flyvemaskine i Københavns Lufthavn. Laura er den yngste og klamrer sig til sin mor. De er rejst hele vejen fra slummen i Brasilien, fordi moren skal giftes med en dansk mand. Et forhold, der får livslange konsekvenser for børnene.

Om morgenen hyler jeg som en ulykkelig dyreunge, når Mama og mine søskende siger farvel i hoveddøren og efterlader mig tilbage i lejligheden sammen med ham. „I må ikke gå fra mig!“ trygler jeg … Jeg hader hende for det. Ved hun slet ikke, hvad det er, han gør ved mig?

Bedømmelsen:

Kommunebarn er en bog, der er smertefuld og chokerende læsning. Det er skræmmende at vi i 1995 og årene frem som samfund kunne lukke øjnene trods tydelige tegn. Der må simpelthen havde siddet nogle mennesker, der havde en mistanke, men som undlod at handle på den – måske grundet det stempel, der blev sat på Laura.

Lauras stedfar er beskrevet skræmmende levende, og man sidder med tårer ned af kinderne, når man læser om hans grusomme handlinger. Drømmen om et bedre liv i Danmark knuses til stumper og stykker – og familien er faktisk gået fra asken til ilden.

Endeligt bliver Laura og hendes søskende fjernet fra hjemmet, men derfor bliver livet desværre ikke bedre. En plejefamilie, der tydeligvis ikke havde noget interesse i Laura eller hendes behov. Et opholdshjem, hvor Laura udsættes for blufærdighedskrænkelse. En døgninstitution, som Laura gentagne gange stak af fra – og hvor hun levede på gaden med et stigende hashforbrug. Og et ophold på Gøgereden under så brutale forhold, at Laura sultestrejkede i månedsvis, for at slippe ud.

Svigt på svigt – det var den onde cirkel Laura var spundet ind i. Og hvordan skal man i den situation nogensinde komme til at stole på fagpersoner. Laura har på en glimrende måde formidlet sine tanker og følelser gennem forløbet, og har valgt at lade sin historie understøttet af mange sagsakter. Manglede man det, så giver sagsakterne en stor troværdighed i historien.

Kommunebarn er en rystende fortælling om hvad der sker, når vi som samfund ikke tager hånd om de svageste. Og det er en fortælling om en utrolig stærk kvinde, der har formået at rejse sig igen. Det er en hård, men vigtig fortælling – for sådanne historier skal afsløres og læres af.

Kommunebarn

Forfatter: Laura Helena Pimentel da Silva

Udgivet: 2023
Forlag: Leitura
Sidetal: 322

Leave a Reply