HomeBoganmeldelser Andres liv af Estrid Dyekjær

Andres liv af Estrid Dyekjær

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Oprør

Andres liv er en selvstændig fortsættelse af To Liv, som Estrid Dyekjær debuterede med sidste år. Estrid har desuden udgivet børneromanen Det Røde Lyn.

Estrid Dyekjær er nomineret til Edvard P. Prisen 2020 for sit forfatterskab.

Handlingen

I Holte bor Anne Marie i en familie, der ikke ligefrem er omgivet af kærlighed. Med en psykisk syg mor, og en far der er en hård og succesfuld forretningsmand, er der ikke meget opmærksomhed på Anne Marie og hendes bror. Hvad hjælper det at have penge og status udadtil, hvis det hjemlige konstant forsøger at trække en ned? Anne Marie bruger derfor meget af tiden på at drømme sig væk, mens hun reflekterer over hvordan livet vil ende, hvis hun ikke gør noget drastisk.

På en gård i en lille jysk by finder vi Christian. Han kæmper for at finde den rette plads i livet og vil egentligt gerne væk – men han er ikke klar til at overlade sin mor til den voldelige far. Men da Christian indkaldes som soldat, aner han en mulighed for at opleve verdens utallige fristelser. Efter endt værnepligt ansættes han ved søværnet

Deres veje krydses, da de mødes på en restauration, men trods den gensidige tiltrækning drager de videre i livet hver for sig. Dag tager dag, og begge går de gennem livets naturlige faser med ægteskaber, børn og dødsfald. Inderst inde har de dog aldrig glemt hinanden – og måske lykkedes det dem en dag at mødes igen.

Bedømmelsen

I Andres liv formår Estrid endnu en gang at beskrive hverdagslivet, men at gøre det på en måde der præsenterer læserne for en lang række vigtige temaer – temaer som de fleste læsere vil kunne genkende fra deres eget liv.

Bogen viser, hvordan to personer med vidt forskellige baggrunde alligevel kan opleve en sammensmeltning af skæbner. Virkeligheden afhænger af øjnene der ser, og som regel prøver man at skabe den mest positive version af sin historie – og det er netop en af de ting der styrer fremgangen i bogen.

At man følger Anne Marie og Christian over så lang en periode, har Estrid brugt glimrende på at udvikle både dem og deres rejse – det er sjældent at man som læser får så stort en indblik i karaktererne. Det giver også en meget nuanceret og realistisk billede, så man efter endt læsning virkeligt føler at man kender dem.

Godt inddraget i bogen er de forventninger der i tiden var til de unge mennesker. Specielt Anne Marie føler sig låst af familiens planlægning af hendes fremtid, og det er netop en af de ting hun gør opgør imod. Christian forsøger også at flygte fra specielt faren, der lader sine dårlige landmandsevner gå ud over familien.

Fælles for karaktererne er deres fælles jagt på lykken og den anderledes fremtid – og det skaber en meget fængslende bog, der vil fastholde læseren hele vejen igennem – og ikke mindst skabe baggrund for egen refleksion.

Andres liv

Forfatter: Estrid Dyekjær

Udgivet: 2020
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 472

Leave a Reply