HomeBoganmeldelser Biavlerens løfte af Fiona Valpy

Biavlerens løfte af Fiona Valpy

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Lær at danse i regnen

Biavlerens løfte af Fiona Valpy er, ligesom hendes andre bøger, inspireret af de 7 år hun tilbragte i Frankrig med at renovere en gammel gård. Det, sammen med en kærlighed til stedet, folket og deres historie har fundet vej til hendes bøger.

Af Fiona Valpy er tidligere anmeldt Et hav af minder.

Handlingen

Et splitsekund var alt der skulle til at knuse Abi Howes og hendes liv. Et voldeligt ægteskab og en barsk bilulykke har vendt hendes liv på hovedet. Under et yoga-ophold møder hun et ungt par, der tilbyder hende et job i deres dejlige hjem – Chateau Bellevue. Abi tager hun sommerjobbet ved Château Bellevue i Sydfrankrig. Slottet genlyder af fortidens stemmer, og har været vidne til historien specielt under 2. verdenskrig da det blev besat af tyskerne.

Snart finder Abi sig selv draget til særligt én kvindes historie – en historie, der kan ende med at ændre sommeren – og hendes liv. Abi bliver rørt af det mod kvindes udviste, og derigennem opnår hun en forståelse for, at vi er stærkere end vi tror.

I 1938 har Eliane Martin ansvaret for slottets bikuber. Her møder hun Mathiaeu Dubosq og forelsker sig for første gang i livet. Sammen drømmer de om den fælles fremtid, men mørke skyer trækker sig sammen over Frankrigs østlige grænse.

Da Eliane skille fra Mathieu i den tyske besættelses kaos, træffer hun en dødsensfarlig beslutning: Hun melder sig til modstandsbevægelsen. Hun og mange andre fra byen risikerer deres liv for at befri Frankrig for de brutale herskere og vende tilbage til den verden de elskede mest. Men uden udsyn til krigens snarlige ende, testes hendes loyalitet overfor Mathieu kraftigt.

Bedømmelsen

Biavlerens løfte er en smuk historie om at rejse dig mod modgang og finde din indre styrke. Fiona formåede at bringe et stykke af historien til live, og har skabt en spænding om styrke, håb, tab og nye begyndelser.

Fortællingen skifter mellem to kvinder historie hvilket er set før, men som ikke altid fremstår så vellykket som i denne bog. Bogen indeholder mange fascinerende detaljer om de rædsler den franske civile befolkning måtte udholde. Den nationale stolthed der medførte stor vrede mod tyskerne. Deres egen regering der valgte samarbejde og de farer de hver dag måtte trodse, selvom de risikerede at ende i en arbejdslejr.

Historien var godt researchet, og fra karaktererne til forfatterens indstilling evnede at gøre begivenhederne virkelige, og skabte hos læseren en forståelse af at fremtiden kan indeholde glæde – uanset hvad vi har stået overfor – hvis vi har modet til at jagte den.

Sproget flød glat hen over siderne, og med lige nok beskrivelse af krigen, landskabet, følelserne og det daglige liv til at fastholde læsernes interesse. Abi og Elianes historier krydsede hinanden på uforudsete måder, og det skabte en fantastisk dynamik i historien. To dristige, modstandsdygtige kvinder fra forskellige generationer, der begge genopbygger deres liv efter at have overvundet kamp og strid.

Biavlerens løfte er en smuk historie om at holde fast i den man er – skrevet på en veltalende og charmerende måde.

Biavlerens løfte

Forfatter: Fiona Valpy

Oversætter: Ulla Lauridsen
Udgivet: 2020
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 352

Leave a Reply