HomeBoganmeldelser De atten af A. Berg og Anton M. Berg

De atten af A. Berg og Anton M. Berg

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Historiens gemte sandheder

De atten er Anton M. Bergs debutroman. Anton M. Berg er dokumentar-journalist og radioproducent, der har vundet flere priser for sine programmer i blandt andet P3 Documentary.

Handlingen

Radiojournalisten Axel Sköld er ved at lave research til en ny dokumentar, og i den forbindelse falder han over en mærkelig forbindelse. Kan det virkeligt være rigtigt, at den samme mand har været involveret i tre historiske dødsfald: Mordet på Oluf Palme, våbeninspektør Algernons påståede selvmord og journalist Cats Falcks bilulykke med dødelig udgang?

Det hele starter som en sammensværgelsesteori, men efterhånden som Axel Sköld graver videre, afslører han flere foruroligende sammenhænge. Hvad har sagen med mordet på en svensk kongelig at gøre? Og hvad er det for en hemmelig organisation, der har huseret i Sverige siden 1700-tallet?

Det viser sig at organisation er aktiv den dag i dag – og at nogle af dens medlemmer besidder nogle af samfundets allerhøjeste poster. Og dens medlemmer er villige til at gøre hvad som helst for at gennemtrumfe deres vilje – selv myrde en minister.

Da han forsøger at komme mere til bunds i sin opdagelse, bliver han bedt om at glemme hele sagen. Og da han trodser dette, ender det med en mystisk fyring. Han føler dog stadig at han er på sporet af noget stort, og da han får hjælp fra den nyudnævnte finansminister Lova Magnusson, kan han ikke sige nej til at fortsætte jagten.

Bedømmelsen

De atten er en bog der vil fange alle læsere der elsker konspirationsteorier – selvom man sidder tilbage med følelsen af, at de omfattende teorier er meget mere end bare teorier.

For nogle læsere vil den første reaktion sikker være: Åh nej – ikke mere om Oluf Palme mordet. Men frygt ikke: Det er en meget velskrevet historie, der ikke kan undgå at vække minder til Dan Brown universet måske med et tvist af Millium trilogien.

Jeg har altid fundet bøger der blander fakta med fiktion meget spændende. Det giver altid en ekstra troværdighed over læsningen, og samtidigt fremstår fortællingen som noget nyt og moderne. Den måde de historiske gåder knyttes til virkelige begivenheder gør bogen desto mere interessant.

Jagten på sandheden giver masser af tempo til bogen, selvom bogen dog omkring midten mister en smule af pusten. Det opvejes dog til fulde af den meget overraskende og uventede slutning – der måske lægger op til en efterfølger.

Jeg er dybt imponeret over forfatternes talent og denne spændende debut. Nu er der kun tilbage at vente utålmodigt på en efterfølger.

De atten

Forfattere: A. Berg og Anton M. Berg

Oversætter: Anders Juel Michelsen
Udgivet: 2020
Sidetal: 416

Leave a Reply