HomeBoganmeldelser Cilkas rejse af Heather Morris

Cilkas rejse af Heather Morris

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Vil tro trumfe rædsler?

Cilkas rejse er en selvstændig fortsættelse af den meget roste Tatovøren fra Auschwitz. Selve bogen er fiktion, men den er baseret på den virkelige Cecilia Kováčová, der som 16-årig blev indsat i Auschwitz-Birkenau koncentrationslejr.

Cicilia døde før forfatteren begyndte at udforske hendes historie, men bogen er baseret på hendes liv ud fra dokumenter og samtaler med de der kendte hende.

Handlingen

Cilka overlevede som en af de få rædslerne i Auschwitz, men ikke uden store personlige omkostninger. Men endeligt som hun tror at friheden er inden for rækkevidde, viser den russiske sejr sig at være endnu en trussel. Russerne dømmer hende for at samarbejde med tyskerne, og grundet hendes sprogkendskab for at være spion. Cilka idømmes 15 års fængsel i Vorkuta – en berygtet Gulag-lejr i det nordlige Sibirien.

For Cilka er det som at komme tilbage til helvede. Samme overgreb fra mænd, samme kamp om ressourcer og samme kamp for overlevelse. Oven i dette bærer Cilka skammen over de ting hun gjorde i Auschwitz-Birkenau. Hun er bange for hvad der vil ske, hvis de andre finder ud af det.

I lejren fanger Cilka en kvindelig læges interesse med sine færdigheder og sprogkendskab. Lægen tilbyder Cilka arbejde på hospitalet, men Cilka ved at dette udover fordele også kan betyde misundelse fra lejrens andre kvinder. Men endnu en gang befinder hun sig i en situation, hvor overlevelse trumfer etik, og jobbet giver hende faktisk mulighed for at hjælpe de andre kvinder.

I en verden hvor alle kæmper for en højere plads i hierarkiet, og hvor det mindste tegn på svaghed bliver udnyttet, må Cilka endnu en gang finde modet og viljen til at overleve. Hun havde mistet alt og udholdt så meget – nu bliver hun straffet for det.

Bedømmelsen

Cilkas rejse er ikke en nem bog at læse. Men det er en vigtig bog at læse. Især i disse tider, hvor man mange steder arbejder på at udslette historien, er det endnu mere vigtigt at bevare den for eftertiden. Heather Morris holder liv i et budskab der SKAL formidles – og liv i de stemmer, der aldrig må glemmes.

Bogens hovedfokus er den behandling kvindelige krigsfanger mødte i de russiske lejre. Brutaliteten, de gentagne voldtægter, sulten og det udmattende arbejde. Jorden må stadig den dag i dag give genklang i mishandling og vold – gødet med mange fangers blod.

Men det var ikke altid lejrens brutale ansigt der var mest fremtrædende. For selv i en tid med så meget smerte var der også barmhjertighed, medfølelse og tapperhed. Der er inspiration at finde i mødet med så meget mod og indre styrke i de mørkeste af tider. Selv når det var allerværst, formåede Cilka at holde fast i håbets lille gnist.

Heather Morris viser igen sin evne til at vække sine karakterer til live. Man mærker virkelige følelser, ægte mennesker og den inspiration som historisk fiktion kan give sine læsere. Dermed skabte hun et levende univers, der også fremhæves af de mange historisk korrekte detaljer.

Bogen er hjerteskærende, velskrevet og gribende. En inspirerende, håbefuld historie om en almindelig ung kvinde, der bliver en ekstraordinær kvinde under ufattelige omstændigheder. Cilkas handlinger gennem bogen viser os godheden hos mennesker i tider med rædsel – og den styrke der er nødvendig for at overleve.

Cilkas rejse

Forfatter: Heather Morris

 

Udgivet: 2020
Sidetal: 388

Leave a Reply