HomeBoganmeldelser Byen ved Volga af Lotte og Søren Hammer (Venner og fjender #4)

Byen ved Volga af Lotte og Søren Hammer (Venner og fjender #4)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Illusioner der brister

Byen ved Volga er fjerde bind i Lotte og Søren Hammers historiske serie Venner og Fjender. Venner og Fjender udspiller sig i krigsårene 1939-45, og følger en dansk-jødisk kvinde fra København og en dansk-tysk mand fra Grænselandet. De to første bind i serien, Vejen til Warszawa og Kobberslottet, udkom samlet 2. marts 2020 som optakt til både genforenings- og befrielsesjubilæet. Tredje bind, Gaden uden navn udkom i efteråret 2020.

Handling

Arbejdet med planlægning af den mest effektive måde at transportere jøder på, endte med at få Peter til at tænke nærmere over de ting nazisterne havde gang i. Naturligvis mistede han sin plads i SS, og er nu menig i den tyske hær.

Hans kompagni sendes mod Stalingrad, hvor en af deres første opgaver er at bevogte i en landsby nær floden Don. Peter er dog stærkt præget af sine bristede illusioner, og han har mistet motivationen for at kæmpe for tysk overherredømme.

En dag fanger Peters deling to kvindelige partisaner. Stik mod alle regler sørger Peter for, at den ene, Lidiya Snopova, får mulighed for at flygte, og dermed har han endeligt taget stilling til sit fremtidige virke. Så da han udvælges til en specialenhed der skal beskytte regimentets hovedkvarter, øjner han en chance for at sætte en kæp i hjulet for tyskerne.

Peter finder en ligesindet blandt kollegerne, og da han får kontakt med nogle russiske snigskytter, sætter han gang i sin dristige plan. Målet er at slå så mange højtstående tyske officerer ihjel som muligt. Han har dog ikke helt gennemtænkt hvor store konsekvenser samarbejdet med russerne kan medføre. Samarbejdet fører dog også til gensyn med gamle og nye venner – indtil Peter endnu engang tvinges på flugt.

Bedømmelsen

Byen ved Volga er endnu et fængende bind i den medrivende serie. Lotte og Søren Hammer beviser igen, at de både kan mestre krimier og historisk fiktion. Man kan ikke lade være med at holde af den lidt naive Peter, og ved at skildre mennesket bag nazisten, sætter bogen fokus på en menneskelig udvikling frem for en ideologisk.

Fortællingen fremstår grundigt researchet, og med det flydende og medrivende sprog vil de fleste læsere blive opslugt af fortællingen med det samme. Selve tidsperioden er skildret imponerende nuanceret, og selv om den historiske kontekst i sagens natur ofte er ret dyster, så finder man alligevel toner af underliggende humor.

Jeg manglede dog et eller andet i dette bind i forhold til de forrige. Det var måske fordi vi i dette bind kun fulgte en enkelt af seriens hovedpersoner – jeg savnede i hvert fald at høre lidt om de andre. Til gengæld er Peters indre konflikter så velbeskrevne, at man sagtens kan sætte sig ind i hans frustrationer og følelser. Endeligt får mennesket overtaget frem for en ideologi der ellers er blevet banket ind i ham.

Alt i alt endnu et spændende og medrivende bind i et serie, der nuanceret fremstiller en del af den danske og tyske historie – og gør det på en måde så alle de forskellige aspekter får deres plads i fortællingen.

Byen ved Volga

Forfattere: Lotte og Søren Hammer

Udgivet: 2020
Sidetal: 304

Leave a Reply