HomeBoganmeldelser De bjergtagne af Anders de la Motte (Leonora Asker #1)

De bjergtagne af Anders de la Motte (Leonora Asker #1)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Han lever i skyggen

De bjergtagne er skrevet af Anders de la Motte, og er første del i hans nye spændingsserie om Leonore Asker. Her udforsker han det anderledes og afvigende.

Forlagets beskrivelse:

Leonore Asker er tæt på at nå sit mål: at blive chef for afdelingen for personfarlig kriminalitet i Malmø. Men midt i en højprofileret kidnapningssag vælger ledelsen at “forfremme” hende til chef for den såkaldte afdeling for glemte sager og fortabte sjæle, en enhed for håbløse og halvglemte sager, der holder til i politihusets kælder. På trods af ydmygelsen bliver Asker interesseret i en af de besynderlige sager. Nogen placerer små ildevarslende figurer i et modeltogslandskab – og en af figurerne forestiller kvinden fra kidnapningssagen.

Sagens forbindelser til skjulte og forfaldne bygninger får Asker til at kontakte Martin Hill, lektor i arkitektur med særlig interesse for urban exploration. Asker og Hill får mistanke om, at der under nogle af de tilsyneladende banale sager i Askers nye afdeling gemmer sig en usædvanlig form for ondskab.

Bedømmelsen:

De bjergtagne er, rent ud sagt, en forbandet god bog. Velskrevet, spændende, sort og uforudsigelig. Plottet er fantastisk godt udtænkt – her blandes genkendelige elementer med helt nytænkende aspekter, så læsningen drives fremad uden stop. Der er en humoristisk tone i bogen, der fremstår meget forfriskende, og sproget er af højeste kvalitet.

Udover selve den medrivende fortælling, så byder bogen på et helt unikt persongalleri. I kælderen (et miljø i ægte Afdeling Q stil) møder vi alle de klassiske og lidt stereotype krimikarakterer (den alkoholiserede med den uopklarede sag, den grove kvinde med de høje ambitioner, den benhårde med det dårlige ry osv.). De spiller alle biroller, men de får lov til at udfolde deres særlige evner i denne opklaring. Største rolle spiller dog selvfølgelig vores nye hovedkarakter: Den lidt specielle Leonore Asker (uden igen at henvise til en speciel forfatter, så nægter hun, ligesom Carl Mørck, at sidde uden at blande sig i noget). En kvinde med kant og en kompliceret personlighed – en, jeg glæder mig til at lære nærmere at kende.

Anders de la Motte udviser også en kæmpe evne til at beskrive billedskabende miljøer, og han viser de glemte og forladte steder i et lys, der næsten får dem til at fremstå smukke. Nå ja – der er selvfølgelig også en intelligent og skræmmende gerningsmand – med en meget speciel signatur. Men det må du selv læse mere om i bogen.

De bjergtagne

Forfatter: Anders de la Motte

Oversætter: Louise Urth Olsen
Udgivet: 2023
Forlag: Modtryk
Sidetal: 489

Leave a Reply