HomeBoganmeldelser Den Gale Doktors Vanvidsmikstur af Lasse Bo Andersen

Den Gale Doktors Vanvidsmikstur af Lasse Bo Andersen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

En besynderlig fortælling

Den Gale Doktors Vanvidsmikstur er skrevet af Lasse Bo Andersen – en meget erfaren forfatter. Lasse debuterede i 1993 med Gæster fra det ydre rum, og efterhånden er det blevet til over 50 bøger.

Forlagets beskrivelse:

Filmfeber, kærlighed og mord. Året er 1910, og stedet er Aarhus. I det nye århundredes første årti har filmen – de levende billeder – skabt grobund for en helt ny og særdeles indbringende industri. Bernhard Bruun arbejder som bydreng hos en af byens filmfabrikker, Aarhus Films-Compagni. Han drømmer om en fremtid inden for det nye billedmedie.

Tingene tager fart, da filmfabrikkens direktør har en visionær plan på bedding, og da Bernhard møder den fornemme, men hemmelighedsfulde, frøken Edith Pedersen, der også har en drøm om at gøre karriere i filmens verden. Den unge frøken gør et dybt indtryk på Bernhard, men ikke alt udvikler sig, som han kunne ønske sig det. Samtidig rystes byen af et makabert mord, hvor offeret har været udsat for et angreb med stærkt ætsende syre.

En stræbsom politimand sætter sig for at opklare sagen, men snart står det ham klart, at morderen har flere mord på samvittigheden, og da sporene pludselig peger i retning af filmfabrikken, må Bernhard se sig hvirvlet ind i jagten på den vanvittige syremorder …

Bedømmelsen:

Den Gale Doktors Vanvidsmikstur er en både lærerig og underholdende fortælling. Allerede i første kapitel ser man Lasses evne til at præsentere læserne for billedskabende scenarier, og dermed følte jeg mig med det sammen placeret midt i bogens drama. Beskrivelserne var fantastiske, og dette holdt hele vejen gennem bogen.

Karaktererne var elskelige. Man kunne næsten se for sig hvordan de udfoldede sig på det store lærred (eller, i dette tilfælde, på de små scener i baggården). Måske fremstod nogle af dem en smule karikerede, men det tror jeg var helt bevist fra forfatterens side, og det passer glimrende med at optrædener i stumfilm ofte forgik en smule overdrevet. Man kan ikke lade være med at holde af Bernhard. Han havde en meget interessant rolle  og jeg ville faktisk gerne læse mere om ham og hans fremtidige liv. Jeg tror den dreng har en strålende fremtid foran sig.

Bogen byder på ret korte kapitler, og det gør den letlæselig (og lidt farlig – for man kan jo altid lige nå et kapitel mere 🙂 ). Enkelte steder er der lidt for meget beskrivende. Det overskygger ikke handlingen, men det sætter bogens tempo lidt ned.

Plottet virker innovativt, og det fungerede da også ok. Men for mig fandtes bogens herlighed i filmhistorien. Den fremstår så levende, at man slet ikke kan være i tvivl om Lasses egen interesse for emnet, og han formår at formidle det på en måde der hverken fremstår belærende eller en ren kronologisk oplistning af vigtige datoer. Personligt kendte jeg ikke til Århus’ betydning i den tidlige filmhistorie, og slet ikke at byen bød på premieren af verdens første langfilm.

Kampen om at blive de første på markedet var meget interessant at læse om, og er jo et evigt relevant emne. Vores efterforskers problemer med opbakning fra ledelsen er jo efterhånden også et evigt relevant emne – i hvert fald i bøger. Lige den del var næsten en smule for oplagt.

Udover selve skrivningen, har Lasse også selv skabt bogens forside – og det har han gjort rigtigt flot. Og nu er det vist tid til en genlæsning af Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

Den Gale Doktors Vanvidsmikstur

Forfatter: Lasse Bo Andersen

Udgivet: 2021
Sidetal: 282

Leave a Reply