HomeBoganmeldelser Den hemmelige orden af Daniel Silva (Allon #20)

Den hemmelige orden af Daniel Silva (Allon #20)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

 

Fortidens skygger

Den hemmelige orden er tyvende bind i Daniel Silvas Gabriel Allon serie. Daniel Silva har tidligere arbejdet som journalist for CNN, før han kastede sig over forfatterskabet.

Gabriel Allon er tidligere israelske agent og var holdets bedste dræber med flere likvideringer på samvittigheden. Nu forsøger han at leve et stille liv med en ny identitet som kunstkonservator. Desværre bliver fortiden ved med at indhente ham, og han drages gang på gang tilbage til intrigerne på internationalt plan.

Handlingen

Det skulle være en ferie. En hårdt tiltrængt uges tur til at slappe af og genoplade. Og efter mange års dedikeret tjeneste, der uden tvivl har taget en har trukket store veksler på ham og hans familie, var der ingen, der havde brug for det mere end Gabriel Allon.

Men kun en dag inde i ferien – en skjult tur til Venedig med sin familie, arrangeret af hans kone, Chiara – beder en gammel ven om Gabriels hjælp. Pave Paul VII er død. Nyhedsrapporter antyder, at lederen af ​​den katolske kirke døde fra et massivt hjerteanfald, der opstod, mens han bad i sit yndlingskapel. Men ærkebiskop Luigi Donati, den hellige fars loyale private sekretær, har mistanke om, at der måske er mere i historien.

Donati fortæller Gabriel adskillige detaljer, der ikke er blevet rapporteret til medierne. Til at begynde med forklarer Donati, at den hellige far døde den ene nat, hvor han altid var fraværende fra pavens side. Ligeledes findes der også andre mystiske hændelser: Den schweizergarder, som holdt vagt uden for pavens bolig, den nat han døde, er forsvundet. Det samme er det brev, som Den Hellige Fader var ved at skrive i løbet af sine sidste timer i live. Et brev, der var adresseret til Gabriel.

Men det virkelige mysterium omhandler hvorfor Paven besøgte Vatikanets arkiver sent om aftenen. Donati antyder, at han måske havde fundet noget, som nogen – eller mange for den sags skyld – ville dræbe for at holde skjult, hvilket giver Gabriel et spor at følge. Hvilket dokument kunne være så magtfuldt, så fordømmende, at en siddende pave ville blive myrdet for at beskytte det? Det er spørgsmålet, som Gabriel skal besvare, og jo tættere han kommer på sandheden, jo farligere bliver tingene…

Bedømmelsen

Den hemmelige orden er meget forskellig i forhold til de tidligere bøger i serien, men det bliver den bestemt ikke dårligere af. Som altid har Daniel Silva fokus på detaljer, og en enestående evne til at beskrive scener på en næsten filmisk måde. Og bogen er oplagt som en tiltrængt pause i denne nuværende pandemis isolation.

Resultatet er en både tankevækkende og underholdende bog, der med sine mange tvists og hårdtslående handling ikke kan undgå at trække tråde til Dan Browns Da Vinci koden. Der er små detaljer der ikke virker så overbevisende, men det er nu en gang en forfatters ret at blande fiktion og virkelighed.

I næsten 2000 år er jøderne blevet beskyldt for Jesu død. Hvad hvis evangeliet om Pontius Pilatus, den romerske præfekt, der beordrede Jesu død på korset, eksisterede? Hvad ville det afsløre? Evangelierne tages til pålydende af millioner af mennesker, men mange forskere og historikere sætter spørgsmålstegn ved deres nøjagtighed. Nu sidder en samling korrupte kandidater og biskopper i konklavet og skal vælge en ny pave. Og helst en der deler de samme nazistiske idealer som dem selv. Skurkene her er katolske traditionalister – Silvas imaginære Paul VII ligner meget den virkelige Francis I – og “populistiske” politikere, der appellerer til nativistiske, anti-globalistiske sympatier.

Der ligger en kæmpe research bag bogen, og i bogens efterord kaster forfatteren lys over en række ting, der får han fiktive plot til at virke endnu mere troværdigt. Er der et gran af sandhed i bogen? Det er op til den enkelte læser at drage deres egne konklusioner.

Den hemmelige orden

Forfatter: Daniel Silva

Oversætter: Nikolaj Kvistgaard Johansen
Udgivet: 2021
Sidetal: 400

Leave a Reply