HomeBoganmeldelser Den retmæssige arving af Bøje Aagaard Kristensen

Den retmæssige arving af Bøje Aagaard Kristensen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

En historisk krimi

Bøje Aagaard Kristensen er autodidakt forfatter, og udgav tidligere i år sin første roman: Hvem slukkede lyset? Dette var læsernes første møde med advokat Daniel Danielsen. Den gang blev han involveret i en narkosag, men denne gang skal han helt andre veje.

Den retmæssige arving ligger tidsmæssigt i forlængelse af Hvem slukkede lyset og har i vidt omfang det samme persongalleri. Bogen kan dog sagtens læses som en selvstændig fortælling.

Som i den første bog kommer advokaten Daniel ud på en spændende rejse, der fører ham vidt omkring.

Handlingen

Da Daniel og Ulla får tilbudt et gammel karlekammerskab, havde de næppe forventet at det ville medføre en farlig rejse tilbage i tiden. Men skabet gemmer på en hemmelighed: Skjult under skuffen finder Daniel nemlig en pakke med et brev – et brev, der i mere end 60 år har været gemt og glemt.

Daniels nysgerrighed er vakt, og han beslutter sig for at afdække pakkens historie. Den viser sig at trække tråde tilbage til nazitidens Østrig. Den efterfølgende fortælling  vil vende op og ned på mange ting.

I 1919 i Wien lever familien Nathan. Allerede nu kan de mærke det begyndende had mod jøder, og selvom Isach Nathan stadig har sit job i orkesteret, så er der ikke mange penge at rutte med. Sønnen Bruno bliver derfor et af de børn, der sendes på ferie i Danmark, og det er her han første gang møder den danske Gerda. Dette bliver starten på en historie, der skal trække tråde frem til de kommende generationer.

Daniels søgen sender ham bl.a. til Wien og der koncentrationslejren Mauthausen – et sted med en skræmmende brutal historie. Et sted, hvor Daniel pludseligt selv befinder sig i samme skræmmende situation som de tidligere fanger.

Hvad skete der med Bruno og hans familie? Måske er nazismen ikke en overstået historie – og måske findes der stadig mennesker, der ikke er interesserede i at få sandheden frem i lyset. Daniel må vidt omkring for at finde sandheden – mens andre vil gå langt for at skjule den.

Bedømmelsen

Den retmæssige arving er en medrivende, fascinerende og skræmmende historie. Som man så det i Hvem slukkede lyset, så besidder Bøje Aagaard Kristensen en imponerende evne til at bringe historien til live. Beskrivelserne af specielt hændelserne i KZ-lejren, Mauthausen i Østrig er skræmmende læsning, der desværre er udsprunget fra virkeligheden. Og uanset hvor ubehagelig læsning om sådanne emner kan være, så er det vigtigt at vi holder historierne i live, således at de ikke får mulighed for at gentage sig.

Den retmæssige arving er ikke en krimi, men mere en fortælling om fortidens spøgelser, om hævn, overgreb og om at rette op på ting. Om mennesker der ofrer alt for at sikre retfærdighed og et godt liv for fremtidige generationer. Bøje inddrager relevante historiske begivenheder på en måde, der udfordrer læsernes opfattelse af virkeligheden, og efterlader dem med opfodring til refleksion.

Det er en sjov detalje med et af kapitlerne, hvor dialogen er skrevet mest på jysk – også selvom det var en smule udfordrende for denne ærkekøvenhavner. Generelt er sproget flydende og letlæst, og jeg kan kun anbefale alle med en smule historisk interesse at læse Bøjes bøger.

Daniel

Forfatter: Bøje Aagaard Kristensen

Udgivet: 2019
Sidetal: 272

Leave a Reply