HomeBoganmeldelser Den sidste forbrydelse af Martin Q. Magnussen

Den sidste forbrydelse af Martin Q. Magnussen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , ,

Sandheden skal frem

Den sidste forbrydelse er skrevet af Martin Q. Magnussen, der er medforfatter til artikler om danske SS-frivillige. Han har tidligere udgivet bogen De forsvundne nazidokumenter. Du kan finde min anmeldelse af bogen her.

Forlagets beskrivelse:

Den hidtil ufortalte historie om de danske nazisoldater, som deltog aktivt i henrettelsen af jøder og amerikanske soldater i krigens sidste dage. Området i Østrig, hvor de danske soldater befandt sig, var i 1945 centrum for drabet på flere tusinde jøder, og nyfundet materiale i danske og udenlandske arkiver dokumenterer danskernes medvirken. Alene på en enkelt dag blev mere end 200 mennesker skudt på kasernen i Graz, hvor flere af fangevogterne var danskere. To af dem lever endnu og var til stede under krigsforbrydelserne.

Bedømmelsen:

Den sidste forbrydelse er en meget vigtig bog. Vigtig, fordi vi aldrig må stoppe med at italesætte disse forbrydelser og lære fremtidige generationer om de begåede forbrydelser.

Vigtig, fordi den måske kan åbne øjnene hos det danske retssystem, og fordi vi konstant bør modarbejde de grupper, der forsøger at hvidvaske de danske frikorps medlemmer og sætte spørgsmålstegn ved de historiske opdagelser.

Vigtig, fordi der stadig bør være fokus på, hvorfor myndighederne i 1945 ikke var interesserede i de forbrydelser danskere havde været involveret i i udlandet. De vidste godt, at danske soldater havde deltaget i massakrer af både jøder, krigsfanger og allierede piloter – så hvorfor blev de ikke retsforfulgt?

Omkring 6.000 danskere meldte sig til tysk krigstjeneste i Waffen-SS. Hovedparten blev indsat på Østfronten, så det var barske og erfarne soldater, der senere endte i lejren kz-lejren Graz i Østrig. Og det var her et af de mørkeste kapitler i dansk historie fandt sted. Massakren foregik i krigens sidste fase i marts-april 1945, og på en enkelt dag blev mere end 200 fanger skudt.

Martin laver en god sammenkobling med sin tidligere bog, da det nu har vist sig at nogle af de stjålne dokumenter netop indeholdt oplysninger der havde relation til de foregåede forbrydelser. Dermed findes endnu et bevis for, at visse grupper i samfundet til stadighed forsøger at skjule sandheden.

Desværre fylder selve de involverede danskere og deres hjemkomst ikke nok i bogen. Der er for meget fyld, ligesom Martins spring i både steder og tid kan gøre læsningen lidt forvirrende. Tempoet blev meget langsomt, og det gjorde det svært at fastholde interessen.

Bogen giver absolut stof til eftertanke, og det er da også en meget vigtig del af Danmarks historie. En del, der hverken bør gemmes eller glemmes. Hvis bare dynamikken og tempoet dog havde været mere i højsædet.

Forbrydelsen

Jeg kan anbefale dokumentaren Hitlers danske soldater, som du finder her,

Forfattere: Martin Q. Magnussen

Udgivet: 2022
Forlag: Grønningen1
Sidetal: 216

Leave a Reply