HomeBoganmeldelser Det der er imellem os af Nayomi Manuweera

Det der er imellem os af Nayomi Manuweera

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

En hjerteskærende roman

“Væggene i min celle er malet kridhvide. De må mene, at farven har en beroligende effekt. Hvor jeg kommer fra, symboliserer den fravær, død og ensomhed”.

Hvad får en kvinde, en mor, til at begå den værste forbrydelse af alle? Hvad kan tvinge hende til at foretage så drastiske skridt?

Opvækst og opbrud

I en amerikansk fængselscelle sidder en srilankansk født kvinde. I hendes forsøg på at forklare sin grusomme gerning, tager hun læseren helt med tilbage til hendes fødsel i Sri Lanka, Et land med stolte traditioner, og en til tider paradisisk barndom, hvor vores hovedperson er omgivet af opslugende dufte, farverige blomster og fantastisk mad.

Med en forgudet far og en smuk mor, der dog ofte er tilbagetrukket og fraværende i den unge piges liv, med gode veninder og omgivet af smuk, men barsk natur, vokser vores unavngivne hovedperson op. Men selv i paradis kan der være slanger, og ting er ikke altid som de ser ud til. Da en stor tragedie rammer familien, må de efterlade land, kultur og venner for at skabe sig en ny tilværelse i USA.

Vores hovedperson kaster sig ud i den nye verden, og forsøger at passe ind i en fremmed kultur med ukendte normer. Men fortiden er rejst med, og hendes barndomsminder ender med at få katastrofale følger.

Anbefalelsesværdig læsning

Det er lykkedes Nayomi Munaweera at beskrive meget komplekse emner på en troværdig og indlevende måde. Bogen er i sagens natur meget brutal, men fortællingen er også smuk. Hvor livet gang på gang slår vores hovedperson i gulvet, men beskrevet på en måde der stadig gør det livsbekræftende og troværdig. Hendes malende beskrivelser af Sri Lanka var så fantasivækkende, at det straks bragte mig tilbage til mit besøg i Kandy, og hendes karakterbeskrivelse var så medrivende, at man hele bogen igennem følte med vores hovedperson.

Grand Hotel i Kandy

Grand Hotel i Kandy

Bogen er tankevækkende, og fremhæver den betydning barndommens oplevelser kan have på menneskets fremtid og  hvad der sker, når sandheden forsøges gemt væk. Den omhandler også hvor stor indflydelse kultur og normer kan have på menneskets valg, og hvordan det ikke altid er muligt at flygte fra sin fortid.

5 stjerner

 Forfatter:  Nayomi Munaweera

Oversætter: Louise Ardenfelt Ravnild
Udgivet: 2016
Forlag: Cicero
Sidetal: 302

 

Leave a Reply