HomeBoganmeldelser Heksen af Camilla Läckberg

Heksen af Camilla Läckberg

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Tilbage til Fjäldbacka

Med Heksen er Camilla Läckberg efterhånden nået op på hele 10 bind i serien om Erica og Patrick. Jeg har fulgt dem fra starten, og er imponeret over, at Camilla stadig kan udvikle og tilføje til universet, så læserens interesse til stadighed fastholdes.

Handlingen

Sommeren er kommet til Fjällbacka og Erica er ved at researche til sin nye bog om et gammelt mord. Den 4-årige pige Stella forsvandt fra sit hjem, og blev senere fundet myrdet. 2 af Fjällbackas unge indbyggere blev fundet skyldige i mordet, og har begge måtte leve med den gamle sag som en skygge hængende over sig.

Marie forlod byen, og valgte at bruge sagen til aktivt at  fremme sin senere skuespiller karriere. Fortiden har hjulpet med at skabe hendes status i Hollywood.  Helen blev i byen, og har hver dag måtte leve med naboernes fordømmende blikke. Nu er Marie tilbage i byen for at indspille en film om Ingrid Bergmann. – hvordan vil mødet mellem de to, tidligere så tætte, veninder påvirke byen? Byen er i forvejen præget af delte meninger om de syriske flygtninge, der bor på et nærliggende flygtningecenter.

Den gamle sag bliver skræmmende aktuel, da en ny pige forsvinder – fra samme gård som Stella 30 år tidligere. Da hun også findes myrdet præcis samme sted som Stella, er byens beboere hurtige til at fælde deres dom – selvom de ikke er enige om, hvem de skyldige er. Selvom det er sommerferie, må Patrik og hans kolleger sætte alle kræfter ind for at løse sagen. På vanlig vis forplumres den af Bertil Melberg. Denne gang får Bertils indblanding dog en dødelig udgang…

Bogen er opbygget i tre tidsforløb, så vi både følger Marie og Debbie under Stella-sagen, nutiden samt en historie om heksen Elin i 1672. Det kan virke forvirrende i starten, men alle tråde flettes sammen til sidst. Alle karaktererne har det fællestræk, at de alle kæmper mod indre dæmoner og forfølgelse – enten i nutiden, eller i form af minder fra fortiden. Hvad sker der, hvis en sådan person kastes ud på dybt vand – vil de drukne, eller flyder de ovenpå?

Bedømmelsen

Heksen er den længste bog indtil videre i serien, men den har også langt mere på hjerte end de tidligere bøger. Bogen er mere end “bare” en krimi – det er også en bog, der sætter fokus på relevante og vigtige emner. Der er indarbejdet en smuk samfundskritisk refleksion og fortolkning af, hvordan hver tid har sine egne forfølgelser. Hekseprocesserne med afbrænding er måske fortid – men måske har vi en anden form for hekseprocesser i dag?

Sproget er i vanlig Camilla Läckberg stil flydende og letlæseligt. Det kan dog være kompliceret at holde styr på alle sidepersonerne i denne bog, og først til sidst gennemskuer man sammenhængen mellem de forskellige historier. Detaljerigdommen er imponerende, og de dragne paralleller mellem fortid og nutid er tankevækkende.

En gribende page-turner om fortiden dæmoner, frygt for de ting vi ikke forstår og at dømme på forhånd. Samtidigt en spændende krimi, der indeholder alt hvad vi kan forvente fra Camillas hånd. 4 stjerner for krimi-delen og den ekstra for de meget relevante emner bogen behandler.

5 stjerner

Forfatter: Camilla Läckberg
Forlag: Peoples Press
Udgivet: 2017
Sideantal: 670

2s COMMENTS

2 thoughts

 • november 2, 2017 at 9:58 am

  Jeg skimmede kun afsnittene om hekseprocessen, jeg synes, den del var overflødig, jeg kan sagtens selv danne mine paralleller, det synes jeg faktisk er en del af en god bog, at man selv får lov til at tænke lidt. Bortset fra det, så kunne jeg godt lide bogen.

  • Lotte
   november 2, 2017 at 7:02 pm

   Jeg kunne rigtigt gode lide delen med hekseprocessen, men det tog faktisk noget tid, før jeg fangende sammenhængen med resten af bogen

Leave a Reply