HomeBoganmeldelser Det glemte brev af Jillian Cantor

Det glemte brev af Jillian Cantor

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

En rejse i tiden

Det glemte brev er Jillian Cantors første bog på dansk. Jillian skriver bøger til både børn og voksne, og nu får de danske læsere altså mulighed for at fortabe sig i en fantastisk fortælling.

Handlingen

Katies far har samlet på frimærker hele sit liv, og Katie er vokset op med farens jagt på ”en lille perle” – det særligt specielle frimærke, man ved et held støder på. Nu er Katies far ramt af Alzheimers, og hun beslutter sig for at sende hans store frimærkesamling til vurdering hos eksperten Benjamin.

Og Benjamin finder rent faktisk noget helt specielt: et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt. Katie rejser til Berlin for at finde historien bag frimærket. Hvad hun finder, er en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer.

I Østrig i 1938 er Kristoff er lærling hos den meget berømte frimærkegravør Frederick Faber. Normalt knytter han sig ikke til andre mennesker, men familien Faber (specielt den ældste datter Elena) kommer ind under huden på ham. Kristoff forelsker sig, men Elena har andre interesser. Dette ændres dog brat, da Krystalnatten i 1938 rammer.

Frederik Faber forsvinder, moderen anholdes og livet vil aldrig blive det samme for den lille jødiske familie. Elena og hendes lillesøster er dog nogle af de ”heldige”, da du får mulighed for at komme til England – men i sidste øjeblik nægter Elena at tage med.

Elena og Kristoff begynder at arbejde for modstandsbevægelsen – et arbejde der i sig selv er farligt nok, men chancen for at blive af sløret er for dem større end normalt. Tyskerne har nemlig tvunget Kristoff til at gravere frimærker for dem – men Elena bruger sine evner helt andre steder.

Fra 1938 til 1989 væves en historie fuld af håb, kærlighed og mod – og tråde, der til sidst flettes sammen på bedste vis.

Bedømmelsen

Det glemte brev er en medrivende og smuk kærlighedshistorie om mennesker, der er besluttet på at ofre alt for det de tror på og for dem de elsker. Det er ikke ligefrem fordi der er mangel på bøger om Krystalnatten, jødeforfølgelser og 2. verdenskrig, så det kræver store evner at skrive noget der skiller sig ud. Og det gør Det glemte brev ved at fokusere på meget andet end kun de grusomme rædsler.

Karaktererne er rigtigt godt skabt, og de fremstår alle realistiske og troværdige. Måske mangler Kate en smule personlighed i begyndelsen af bogen, men det kan være bevidst for at vise hendes personlige rejse og udvikling. Bogen behandler på glimrende vis to spor, der begge på hver deres måde finder sted midt i store historiske begivenheder.

Jillian Cantor har på en velskrevet og gribende måde formået at få fortællingen til at stråle af håb og kærlighed, til trods for at den omhandler frygtelige hændelser, menneskets ondskab og tragiske hændelser. Men karaktererne finder deres indre styrke, og formår at se udover mørket – og med stort mod bevæger de sig mod lyset.

Sproget hænger rigtigt godt sammen, og får hurtigt læseren ind i fortællingens univers. Plottet er godt udtænkt, og Jillian formår at få de to tidsperioder til at hænge godt sammen. Researchen fejler ikke noget, for dens tydelighed fremgår virkeligt at bogen – og så lærte jeg noget nyt om den østrigske modstandsbevægelse.

Hvis du kunne lide bøger som Alt det lys vi ikke ser og Nattergalen, så vil du helt sikkert også kunne lide Det glemte brev.

Det glemte brev

Forfatter: Jillian Cantor

Oversætter: Lotte Kirkeby Hansen
Udgivet: 2018
Sidetal: 304

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply