HomeBoganmeldelser De glemte børns bog af Kristin Harmel

De glemte børns bog af Kristin Harmel

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Opgør med fortiden

De glemte børns bog af Kristin Harmel er en gribende roman om en ung kvinde, der hjælper hundredvis af børn med at flygte fra nazisterne, baseret på en virkelig historie fra anden verdenskrig.

Forlagets beskrivelse:

Den unge Eva må i 1942 flygte fra Paris, fordi hendes far, som er polsk jøde, bliver arresteret. Flugten fører hende til en lille landsby, hvor hun kommer med i en modstandsgruppe, der smugler jødiske børn over grænsen til Schweiz. I forbindelse med flugten får børnene ny identitet, og for at deres oprindelige navne ikke skal blive glemt for eftertiden, skriver Eva og hendes ven Rémy dem ind i en gammel bog ved hjælp af kodeskrift.

Mere end 65 år senere arbejder Eva som bibliotekar i Florida. En morgen ser hun til sin store overraskelse et fotografi i avisen af den gamle bog med børnenes navne. Bogen er nu placeret på et bibliotek i Berlin, og den ser ud til at indeholde en kodeskrift, men forskerne ved hverken, hvor bogen kommer fra, eller hvad koderne betyder. Kun Eva kan svare på gåden – men har hun kræfter nok til at opsøge gamle minder om krigens grusomheder?

Bedømmelsen:

I de sidste historiske  romaner jeg har læst med to tidsspor har det været den historiske del der tiltalte mig, Det skete også her. Ikke at den nutidige del på nogen måde er kedelig – den er bare ikke helt så opslugende. Men i forhold til tidligere bøger i samme genre, så fylder den nutidige del ikke særligt meget her.

Det var interessant at se hvordan Eva udviklede sig fra den meget naive pige til en mere stærk og passioneret kvinde. Ved at sætte livet på spil, reddede hun mange jødiske børn – og forsøgte at give dem en fremtidig mulighed for at finde deres tidligere liv. Til gengæld irriterede hendes mor mig hele vejen gennem læsningen (som det tydeligvis også var ment til at gøre).

Historien kunne, i mine øjne, sagtens have undværet den romantiske del og brugt pladsen til mere information om børnene og det underjordiske netværk. På en eller anden måde fik jeg ikke det store indtryk af krigens gru og rædsler. Derfor følte jeg mig ikke rigtigt indfanget af bogens univers, hvilket er en skam, når der var så meget potentiale.

Bogen var absolut spændende, men efterhånden må markedet p.t. være mættet med denne type stilmæssige bøger. Den dobbelt tidslinje er lige nu en meget populær skrivetrend, og det fungerer da for også her. Det er bare set for mange gange inden for de sidste år, og så var der bogens slutning – en slutning der, i mine øjne, var lidt for meget.

Jeg vil dog stadig anbefale De glemte børns bog, specielt til elskere af Martha Hall Kelly, Jillian Cantor og Kristin Hannah.

De forsvundne børns bog

Forfatter: Kristin Harmel

Oversætter: Randi Bjerre Høfring
Udgivet: 2021
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 408

Leave a Reply