HomeBoganmeldelser Djævlen, du kender af Lisa Holmfjord (David og Linda #2)

Djævlen, du kender af Lisa Holmfjord (David og Linda #2)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Hvem vil de tro på

Djævlen, du kender er andet bind i Lisa Holmfjords thriller-serie om Velfærdsdanmarks vrangside. Første bog, Døden er kun et øjeblik, udkom i 2020. (2020). Djævlen, du kender er inspireret af en sag fra virkeligheden, hvor en familieterapeut begik overgreb mod sin klient og blev dømt.

Forlagets beskrivelse:

En psykologisk thriller om bedrag, magtmisbrug og systemvold.

Julie bliver modvilligt tilknyttet kommunens familievejleder. Han viser sig dog at være yderst charmerende, og så er han i stand til at berolige hendes bekymrede socialrådgiver. Julie er glad for ham, lige indtil han begynder at kræve modydelser. Angst for at miste sin søn, er hun nødt til at føje ham.

Celine er desperat. Hun må ikke længere se sit barn. Gennem en årrække har eksmanden anklaget hende for vold, misbrug og nu bortførelse af datteren. Men Celine kender til det, han skjuler om sig selv, og hun følger efter eksmanden for at samle beviser og afsløre ham. Selvom hun ved, at det er dødsensfarligt.

David er glad for sit nye job i afdelingen for Lokal Efterforskning på Station Amager. Det passer ham fint, at dagens største adrenalinrus er rapportskrivning efter endnu et organiseret cykeltyveri på Tårnby Torv eller hashhandel i Lufthavnsparken. Men så får han en ny makker.

Linda har mistet sit job som livvagt i PET. Den første arbejdsdag på Station Amager kobles hun på en af Davids rutinesager, der snart viser sig større og mere alvorlig, end hvad den ved første øjekast så ud til.

Bedømmelsen:

Djævlen du kender er en skræmmende psykologisk thriller, der virkeligt sætter tankerne i gang. Og det er ikke smukke tanker den fremkalder, og det er et grimt billede af det vi kalder Velfærdsdanmark. Samtidigt kan det for nogle også ende med at blive en form for opgør med nogle af de fordomme vi går rundt med. Bogen er meget velskrevet i sin tragiske, skræmmende og medrivende handling.

Vi har nok alle hørt og læst om dem før: de mænd, der med charmerende personligheder formår at manipulere kvinder ind i deres dødsensfarlige spil. Og det er netop hvad vi møder her. Den meget empatiske og forstående familievejleder, Henrik, der formår at få kvinderne spundet ind i sit net – og pludseligt misbruger sin magt på skræmmende måder.

Karaktergalleriet er alsidigt og meget realistisk. Det er meget troværdige portrætter Lisa leverer, og vi vil alle kunne genkende noget. Deres følelser og frustrationer stråler ud fra siderne, at man kan ikke andet end efterlades berørt af deres skæbner. Og så er deres historier så skræmmende realistiske, så man ender med at overveje alt hvad man ved/tænker om vores offentlige system.

Vi følger handlingen fra hoved karakterernes synspunkt, og det giver en meget dynamisk læseoplevelse. At man får stort indblik i Henriks tanker og handlinger er virkeligt skræmmende og hans grænseoverskridende handlinger så gennemtænkte og brutale.

Hvad gør man, hvis man tilfældigvis er del af den socialgruppe, som mange måske ser lidt ned på? Hvad gør man, hvis ingen vil tro på det man siger? Er det ikke nemmere for os at tro, at systemet har styr på tingene og træffer de rigtige beslutninger?

Djævlen, du kender er en velskrevet og troværdig psykologisk thriller, baseret på en skræmmende realistisk præmis.

Djævlen, du kender

Forfatter: Lisa Holmfjord

Udgivet: 2023
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 451

Leave a Reply