HomeBoganmeldelser Havørnens skrig af Karin Smirnoff (Millennium #7)

Havørnens skrig af Karin Smirnoff (Millennium #7)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Grådighedens mørke side

Havørnens skrig er syvende bind i Millennium serien, der efterhånden kører på ikke mindre end tredje forfatter – p.t. Karin Smirnoff.

Forlagets beskrivelse:

Lisbeth Salander er tilbage. Det er Mikael Blomkvist også.

Millennium-bøgerne har taget hele verden med storm, og nu er handlingen flyttet til Nordsverige, nutidens vilde vesten. Her skyer skånselsløse virksomheder ikke nogen midler for at få adgang til landområder og naturens ressourcer. Og kriminelle bander tiltrækkes af den enorme tilstrømning af nye penge og muligheder.

Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist er hver for sig taget dertil af familiemæssige årsager. Deres veje krydser hinanden, og sammen havner de i en nådesløs kamp på liv og død i byen Gasskas, hvor onde kræfter er på jagt efter den helt store gevinst. Og hvor mænd fortsat hader kvinder.

Bedømmelsen:

Havørnens skrig er absolut ikke en dårlig bog, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg altid mest har været fan af de bind der blev skrevet af Stieg Larsson. Og desværre sidder jeg igen efterladt med en følelse af, at seriens efterfølgende bind bare ikke lever helt op til standarden.

Det er en interessant og relevant vinkel af inddrage vindkraft. Her møder vi igen temaer om kriminelle organisationer, der er knyttet til korrupte myndigheder og handlinger, der ofte kommer til udtryk gennem kvindehad og racisme. Branco er en fascinerende skurk, og han tøver ikke med at true eller dræbe for fornøjelsens skyld. Han kommer dog til at stå i tydelig kontrast til Mikael og Lisbeths mere spinkle karakteromrids.

Det er altid dejligt at møde Mikael og Lisbeth igen, men de har mistet noget af deres magi. De mangler næsten fuldstændig den tidligere passion, energi og klogskab. Jeg savnede Mikaels vid og summende instinkter, mens Lisbeth ser ud til at være en skygge af sit tidligere jeg.

Mikael er en ulykkelig eks-reporter efter at Millennium nu er en podcast. Erika Berger vil ikke tale med ham, Lisbeth vil ikke besvare hans beskeder og hans datter skal giftes med en mand han absolut ikke stoler på. Mikaels journalistiske instinkter vækkes lidt til live, da han bemærker den kommende svigersøns involvering i lyssky forretninger. Men Mikael indtager ikke den rolle vi normalt ser ham i. Han fungerer mere i en mentorrolle for de lokale journalister, og jeg ville gerne have set mere af ham i rollen som efterforsker. Dog fandt jeg hans nye prioritering af et forbedret forhold til datteren og barnebarnet tiltalende.

Lisbeth må modvilligt påtage sig værgeskabet for sin 13-årige niece Svala, der (næsten for oplagt) sagtens kunne minde om en mini-version af Lisbeth. Hun kan dog sagtens komme til at fungere som et glimrende modspil til Lisbeth fremover. Svala er fast besluttet på at finde sin mor, og Lisbeth må hjælpe for at sikre Svalas sikkerhed.

Mikael/Lisbeth partnerskabet holdes i reserve gennem store dele af bogen, og generelt føltes bogen lidt som et forsøg på at bygge bro mellem seriens tidligere og kommende bind. Derfor får denne historie i sig selv ikke rigtigt det mysterium man havde forudset. Dele af dialogen virkede lidt opstyltet, og visse steder virker det mere som en formidling af forfatterens egne holdninger om eks. grøn energi, foragt for Trump og korruption.

Havørnens skrig er ikke svær at læse, og er du ikke den mest krævende krimilæser, så vil du sikkert være efterladt godt underholdt. Den virkede bare ikke for mig.

Havørnens skrig

Forfatter: Karin Smirnoff

Oversætter: Allan Hilton Andersen
Udgivet: 2023
Forlag: Modtryk
Sidetal: 379

Leave a Reply