HomeBoganmeldelser Dødens skygge af Pernille Ravn (Cleo Brandt #1)

Dødens skygge af Pernille Ravn (Cleo Brandt #1)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Fantasi eller virkelighed

Dødens skygge er skrevet af Pernille Ravn, og er hendes debutkrimi.

Forlagets beskrivelse:

Cleo Brandt er 32 år og bor i Aarhus. Hun har to universitetsuddannelser, fotografisk hukommelse, kunstnerisk talent og en IQ på 142. Men er stadig arbejdsløs og på kant med både banken og jobcenteret. Selvom hun har svoret aldrig at vende hjem til barndomsbyen, Sorgenfri, bliver hun alligevel nødt til at ignorere sin mavefornemmelse og sige ’ja tak’ til en projektansættelse hos Nordsjællands Politi, for at have noget at leve af.

Netop hjemvendt ryster en voldsom ulykke hendes familie. Snart peger efterforskningen på, at det ikke er en ulykke, men mord. Cleo får hurtig en frygtelig mistanke om, hvem morderen er – og hun begynder derfor diskret at blande sig i efterforskningen. Det skal vise sig at blive livsfarligt, for selvom Cleo er lynende intelligent, tager hun helt fejl om mange ting, når det kommer til morderen.

Bedømmelsen:

Dødens skygge har en virkelig god og interessant præmis. Hvordan fortidens traumer kan påvirke et menneske og deres handlinger for resten af livet – med grusomme konsekvenser.

Cleo var en meget speciel karakter. Opvokset i et mildest talt udfordrende hjem med en tyrannisk og manipulerende far, en mor, der ikke vil indse sandheden og den sårbare søster Bella, som faren allerede har fået ødelagt. Cleo slap væk i tide, og drømmer om at få succes med sine malerier. Men uden fast arbejde, en økonomi i ruiner og Jobcenteret på nakken, er et job tvingende nødvendigt. En projektansættelse hos Nordsjælland politi dukker op – men tvinger hende til at flytte hjem til den by hun flygtede fra.

Starten i politiet går godt, men hun indser snart, at der er noget mystisk ved chefen Lasse Ingemann. Psykopat eller narcissist? Der er i hvert fald noget meget skræmmende og ubehageligt over ham. Og da det viser sig, at han har forbindelse til hendes far, er alle Cleos antenner ude. Til gengæld giver jobbet hende muligheder for at snage i gamle sager og gøre overraskende fund – som giver hende flere muligheder for at tale med ham den søde efterforsker.

Sproget er letlæst og flyder godt. Det gjorde bogen mere dynamisk, at man fik lov til at følge nogle af morderens tanke og forberedelser, når han planlægger den årlige jagt. Desværre var der ikke meget spænding – jeg blev i hvert fald aldrig fanget af den, og det var en skam for en bog med et så godt udgangspunkt.

Cleos fantasier, teorier og mistanker var simpelthen for meget. De bidrog absolut til bogens fremgang, men de fløj ind fra højre og venstre (og lidt oppefra osv.). De fleste af dem var for urealistiske, og opstod uden det store grundlag, og de medførte nogle ret uigennemtænkte handlinger fra Cleos side. Og så havde jeg konstant lyst til at flå den armlænke af hende – den bidrog på ingen måde til handlingen og var fuldstændigt ligegyldig.

Jeg syntes sagtens man kan mærke, at Dødens skygge er en debut, men Pernille udviser talent for at skrive. Cleo kan blive spændende at følge fremover, hvis der skrues ned for hendes vilde fantasier og skrues mere op for den reelle spænding.

Dødens skygge

Forfatter: Pernille Ravn

Udgivet: 2024
Sidetal: 300

Leave a Reply