HomeBoganmeldelser Du kan drukne på mange måder af Teis Gjervig

Du kan drukne på mange måder af Teis Gjervig

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

På jagt efter inspirationen

Du kan drukne på mange måder er en roman af journalist og forfatter Teis Gjervig, der gerne ville skrive om angst, selvmedicinering i form af druk, og hylde Læsø. Bogen er skrevet med udgangspunkt i hans egen opvækst.

Fra bogens bagside:

At satse alt på drømme kommer ikke uden konsekvenser. Og netop med denne drøm fulgte en pris, der – hvis han havde kendt den – nok ville have fået ham til at overveje en ekstra gang, om den var det værd.

Bibliotekaren Jens er flyttet til Læsø for at finde ro til at skrive en novellesamling. Men en nat står en overvægtig, skægget kvinde og hendes lille mand pludselig i hans stue i håbet om at få en lille en til halsen.

Drømmen om at skrive bliver yderligere forstyrret af gothkassemedarbejderen Martin, den pensionerede indbrudstyv og hans demente kone, københavnerparret og buschaufføren Kisser. Oveni skaber den trafikdræbte farmor, den ugengældte kærlighed til bartenderen Mimi og – ikke mindst – Paulo Coelho kaos i hovedet på den godt plagede, håbefulde forfatter. Frygten for ikke at være god nok vokser og med den, angsten og alkoholforbruget.

Du kan drukne på mange måder er en humoristisk og barsk fortælling om konsekvenserne af de valg, vi tager – og ikke tager. Om drømme, virkelighed, livets kontraster og det vidunderlige og helt forbandede svære ved at være menneske.

Bedømmelsen:

Du kan drukne på mange måder er en bog, der formår at give læserne både tristhed og humor. De fleste vil kunne finde en snert af genkendelighed i Jens’ længsel efter noget mere, eller mest af alt: at finde et sted man hører til.

Det lille samfund på Læsø udgør den perfekte ramme for fortællingen (og er desuden øverst levende beskrevet). Vi får et flot billede af lokalsamfundet, der på sin helt egen måde omfavner og rummer de mange forskellige eksistenser. Et sted, hvor man kan finde tryghed og det nære, men også til tider sprænge de strammende bånd og forsvinde i en større mængde. Her findes både fordømmelse og omsorg, men også plads til alle de typer, der ikke kan finde en plads andre steder.

Bogen er skrevet i et flydende og levende sprog, der har fokus på en humoristisk vinkel, når der fortælles om angst, forliste drømme og alkohol. Der er skabt et univers, der med det samme bød velkommen og kontinuerligt trak denne læser længere og længere ind.

Det fungerer godt, at selvom fortællingen kun byder på små indblik i Jens’ inderste tanker, så gav trejdepersonsfortælleren et flot indblik og liv til bogen. Hvordan behandler vi egentligt os selv, når psyken har spændt ben for os, og vi overmandes af frygten for ikke at være gode nok? Det er noget af det der forsøges skildret i bogen. Og hvorfor titlen er så velvalgt, det må du selv læse bogen for at få afsløret.

En smuk debut.

Du kan drukne på mange måder

Forfatter: Teis Gjervig

Udgivet: 2021
Sidetal: 261

Leave a Reply