9 maj, 2019
Dvale af Camilla Grebe
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Camilla Grebe. Dvale, Manfred, omsorg, overtro, religion, sociale medier, svigt
Psykologisk krimi pakket ind i en mytologisk fortælling
Camilla Grebe har tidligere udgivet Når isen brister samt Husdyret (som hun vandt Glasnøglen for). Dvale er en selvstændig fortsættelse af disse og er i seks dele bygget op omkring historien om Jonas fra Det Gamle Testamente. Samuel, Pernilla og Manfred har ingen anelse om de ændringer der venter …
Handlingen
Samuel er 18 år og bor sammen med sin mor, Pernilla. Hun er medlem af pinsebevægelsen, og blev ved Samuels fødsels tvunget til at afskære al kontakt med hans far. Hun vil sin søn det bedste, men en handling sætter ham i stedet i stor knibe, og han tvinges til at stikke af. Han efterlader en Pernilla, der som udgangspunkt vil lade ham være i fred, men som er i konflikt med sine religiøse overbevisninger.
På flugten falder Samuel over et jobopslag fra kvinden Rakel, der søger en hjælper til sin hjerneskadede søn Jonas. Samuel søger jobbet, specielt fordi deres hjem ligger godt gemt ved havet. Rakel er en meget betagende kvinde, og måske derfor bemærker Samuel ikke umiddelbart de truende udfordringer der nærmer sig.
Efterforskeren Manfred og hans hustru, Afsanah, er ramt af sorg. Deres datter ligger i koma efter et fald ud af et vindue. Mens Afsanah søger efter forståelse og forklaringer i et online chat-forum, kaster Manfred sig i stedet over en sag. Ligene af to unge mænd er fundet i skærgården – omviklet med kæder for at tvinge dem ned.
Da Pernilla vælger at melde Samuel savnet, involveres Manfred i sagen – men hænger alle detaljerne sammen, eller er det noget politiet ikke ser? Hvad sker der, når man ikke længere kan passe på sine nærmeste? Hvad sker der, når omsorg og kærlighed erstattes af svigt?
Bedømmelsen
Camilla Grebe har skabt en fantastisk psykologisk krimi, med temaer som kærligheden mellem forældre og børn, skyld, forsoning og tro. Selvom der ikke er tale om en hæsblæsende actionfyldt bog, så holder spændingen hele vejen gennem bogen. Hele læsningen er gennemsyret af underliggende drama, hvilket gør bogen meget svær at lægge fra sig.
Vi følger løbende de tre hovedpersoner, og da bogen er skrevet i nutid efterlades man med en følelse af hele tiden at være med når tingene sker. Og da personerne er meget velbeskrevede og realistiske, så føler man med dem hele vejen igennem. Deres smerte, frygt og håb rammer læseren og man bider næsten negle i håb om en lykkelig slutning.
Bogen bevæger sig rundt i forskellige miljøer og de er alle godt beskrevet. Det er også med til at skabe en god dynamik i bogen, der yderligere hæves ved de fascinerende udviklinger bogens karakterer gennemgår. Selve politiarbejdet fremstår realistisk, og der er da også tider hvor smilebåndende trækkes – specielt når Madde repræsenteres.
Det er en interessant og tankevækkende vinkel, at Manfred frygter nutidens liv på nettet – en frygt for, at alle på et tidspunkt kommer til at leve i en slags dvale. Vi har aldrig haft så mange muligheder som nu, men alligevel stiger antallet af stress- og depressionsramte – måske er det på tide vi laver noget om? Har de sociale medier fået al for stor indflydelse på vores liv?
Forfatter: Camilla Grebe