HomeBoganmeldelser Små diskrete drab/Sprækken af Jussi Adler-Olsen

Små diskrete drab/Sprækken af Jussi Adler-Olsen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Mens vi venter

Offer 2117. Det hedder bogen som mange Jussi Adler-Olsen og Afdeling Q elskere venter på. Men indtil da kan man fordrive ventetiden med genudgivelsen af to smukke noveller – skrevet i vanlig Jussi stil.

Små diskrete drab blev første gang udgivet i novellesamlingen Liv for liv i 2011, hvor overskuddet gik til Dansk Flygtningehjælp. Sprækken blev første gang udgivet i forbindelse med Krimimessen i  2015.

(Små diskrete drab blev oprindeligt udgivet under titlen Små pikante drab – men det måtte ændres, da den skulle genudgives sammen med Sprækken…)

Små diskrete drab

Lars Hvilling Hansen er kedelig! Faktisk er han så kedelig, at hans kone gennem mange år har valgt at skride. Hun har fundet sammen med en ny mand, og nyder nu livet for Lars’ penge.

Men Lars giver ikke op. Han vil prøve at skabe sig et nyt image, og derfor opsøger han en skønhedssalon. Men et nyt image koster penge, og dem har Lars jo ikke for mange af. Gad vide om der findes en måde at skaffe hurtige penge på?

En dag overhører Lars en samtale hos frisøren: to kvinder taler om, at de ville betale gode penge for at kunne udskifte ægtemændene med en ny (og yngre) version. Men de joker vel bare? På den anden side: hvis det nu ikke bliver opdaget, så…

Sprækken

Kriminaldetektiv Bernd Schmidt kaldes ud til et brutalt drab: På taget af en varebil findes to ældre mennesker med halsen skåret over. Umiddelbart er de faldet ud fra 1. sal, men stedet bærer ikke præg af forudgående kamp.

Ingen tydelige spor, intet tydeligt motiv og ingen oplagt gerningsmand. Bernd Schmidt skal helt tilbage til 2. verdenskrig for at oprulle sagens tråde. Og hvordan sagen hænger sammen med den deserterede nazist Uwe Puppels – ja, det må du læse novellen for at opdage.

Jussi

En veloplagt Jussi gør klar til at fortælle om novellerne på årets Krimimesse

Bedømmelsen

Jeg har aldrig været den store fan af noveller. Formatet er for kort til min læselyst, for netop som man er kommet godt ind i handlingen, så slutter det hele igen. Når det så er sagt, så er det også en form Jussi mestrer.

Jussi har en tydelig sans for at skabe en god historie, også selvom hans kunst begrænses af novellens komposition. Hans helt specielle humor viser tænder, og selv på det korte format formår han at tviste historien så læseren overraskes.

Overraskende, flydende og underholdende læsning, i et format der vil passe perfekt som eks. Værtindegave.

Jussi

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2019
Sider: 114

Leave a Reply