HomeBoganmeldelser Kate og Rosemary af Libby Page

Kate og Rosemary af Libby Page

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Nogle ting er værd at kæmpe for

Libby Page har både arbejdet som journalist for The Guardian og indenfor marketing. Hun har dog altid brændt for forfatterskabet, og hendes interesse for svømning samt hendes oplevelse af, hvordan de lokale samlingssteder forsvandt på stribe, var med til at skabe hendes debut med Kate og Rosemary.

Handlingen

Fra sin altan i Brixton kan 86-årige Rosemary se det lokale friluftsbad. Et sted, der har haft betydning gennem hele hendes liv. Her svømmede hun som barn under krigen, her havde hun sin første date med George, hendes afdøde mand, og her starter hun stadig hver eneste morgen. Hun har sjældent forladt sit nabolag, og har set de mange forandringer det har undergået. Der var en gang, hvor hun kendte navnet på alle de lokale – hver butik, hver enkelt butiksejer. Selv det bibliotek hun arbejdede på er nu lukket.

I Brixton bor også Kate, en ung journalist. Siden hun flyttede til byen har hun været meget ensom, hun er ramt af panikanfald og hendes opgaver på den lokale avis består mest af efterlysninger af forsvundne dyr. Hun mangler at skrive om noget vigtigt, noget der kan ændre ting. Men den dag hendes chef smider en hjemmelavet folder på hendes bord, havde hun nok ikke forudset hvor store ændringer hun stod over for. Folderen er lavet af Rosemary – for kommunen vil sælge friluftsbadet til et byggefirma. Og med friluftsbadet vil også alle Rosemarys minder forsvinde.

Kate bliver sat i forbindelse med Rosemary for at interviewe hende til sin artikel. Men Rosemary har et krav: Kate skal svømme i friluftsbadet for at få en god fornemmelse for dets betydning. Ingen af de to var dog forberedt på, at dette møde og den første svømmetur ville ende med at få livsændrende betydning for dem begge.

Bedømmelsen

Kate og Rosemary er årets feel good bog! Her er tale om en læseoplevelse, der efterlader læseren både opløftet, smilende og med tanker om lokalsamfundets udvikling.

For det første indeholder bogen de mest fantastiske miljøbeskrivelser. De små pudsige butikker i Brixton, boghandlen med bøger i stakkevis og duften, synet og lydene i friluftsbadet. Alt fremstod levende, og Libby Page har virkeligt fanget energien i det lille samfund.

Karaktererne forvandledes til levende mennesker via stor indsigt i personlig udvikling og gennemgående indblik i de enkeltes motiver og drømme. Specielt tilbageblikkene til Rosemarys opvækst og hendes ægteskab med George var meget gribende. Deres forhold var beskrevet på den smukkeste måde, der efterlader læseren med et smil.

Jeg er meget imponeret over denne debut. I et smukt og fængende sprog har Libby Page formået at skabe en fortælling om venskab, kærlighed og håb. Om ensomhed og hvordan vi ofte har mere til fælles end vi lige tror. Om hvordan mange byer efterhånden overtages af store kæder – kaffebarer, byggefirmaer osv. – der forvandler byerne til kopier af hinanden. Vi må ikke glemme de små samlingssteder som biblioteker og friluftsbade, der fungerer som samlingssteder for alle generationer.

Rosemary

 

Forfatter: Libby Page

Udgivet: 2019
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 324

Leave a Reply