HomeBoganmeldelser Dyrehjerte af Ulrika Rolfsdotter

Dyrehjerte af Ulrika Rolfsdotter

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , ,

Fortidens dæmoner

Dyrehjerte af Ulrika Rolfsdotter er første bind i en atmosfærefyldt ny krimiserie med sociolig Annie Ljung. Ulrika er uddannet socionom og kognitiv terapeut.

Forlagets beskrivelse:

En overbevisende kriminalroman inspireret af legender og overtro, en historisk mordsag fra 1800-tallet og Middelalderens hekseprocesser.

Annie Ljung har opbygget et nyt liv som sociolog i Stockholm, langt fra den lille flække i Nordsverige, hvor hun er vokset op. Da hendes demente mor flygter fra plejehjemmet, er Annie tvunget til at vende tilbage til byen. Det sted, hun både elsker og hader. Da en ung pige i hendes familie, den syttenårige Saga, sporløst forsvinder, lader Annie sig overtale til at blive i byen for at hjælpe med at finde hende.

Hvad var det for hemmeligheder, Saga ikke fortalte? Er hun stukket af, eller er hun værre endnu offer for en forbrydelse? Og hvordan hænger sagen i Bjärtrå sammen med en gammel sag, som byen har vendt det blinde øje til og de stemmer, Annie plages af i sit eget hoved?

Bedømmelsen:

Dyrehjerte er en ganske vellykket debut, hvis niveau hæves ved brugen af et lille samfund som ramme for fortællingen. I de små samfund kender de fleste hinanden (og deres hemmeligheder), rygter spredes hurtigt og folk har det med at beskytte hinanden. Nu går det op for nogle af dem, at det kan være rigtigt svært at undslippe fortiden.

Historien var godt sammensat og plottet veludtænkt. Ulrika viste en stor evne for at skabe magiske miljøer, og hun har på glimrende vis formået at indflette skoven og søen i fortællingen. Dette tilfører bogen en stemning af mystik. Der var spænding fra start til slut, og opdelingen i korte kapitler var med til hele tiden at drive læseren videre.

Karakteren Annie arbejder som sociolog, og det var en forfriskende i forhold til de ”klassiske” bøger med en betjent eller privatdetektiv i hovedrollen. Både Annie og Gunnar var personer man hurtigt lærte at holde af – også selvom Gunnar havde nogle mindre flatterende karaktertræk. Men han fremstod som en meget alsidig karakter, og Ulrika er virkeligt lykkedes godt med sine beskrivelser af dette umage makkerpar. Også det resterende persongalleri fremstod levende og med en stort udviklingspotentiale. Der er flere karakterer jeg glæder mig til at lære mere om i kommende bøger.

Dyrehjerte er en meget suggestiv bog, hvor både folketro, heksejagter og gamle mord blandes med både nye og gamle rygter. Jeg fandt dog forbindelsen til hekseprocesserne til sidst fremstod en smule svage, og jeg manglede den store sammenhæng med resten af historien. Forvent en spændende og uforudsigelig bog, som du får svært ved at lægge fra dig. En velskrevet og flot debut, der lover godt for forfatterens fremtidige arbejde.

Dyrehjerte

Forfatter: Ulrika Rolfsdotter

Oversætter: Andrea Fehlauer
Udgivet: 2022
Forlag: Alpha
Sidetal: 424
Bonusinfo:

Tilsyneladende er Ulrika Rolfsdotter blevet inspireret af en historisk mordsag, Dobbeltmordet i Lockne, som giver historien en ekstra dybde (nej, du skal ikke google denne sag inden du læser bogen!).

Leave a Reply