HomeBoganmeldelser Et godt plot af Jean Hanff Korelitz

Et godt plot af Jean Hanff Korelitz

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Kattens jagt efter musen

Et godt plot er skrevet af Jean Hanff Korelitz, der er forfatter til 6 romaner, herunder den psykologiske thriller Det burde du have vidst. Hun har derudover skrevet for medier som Vogue og New York Times.

Forlagets beskrivelse:

Han har skrevet årtiets roman. Der er bare et problem: Han har stjålet historien fra en anden. Jean Hanff Korelitz’ suveræne spændingsroman fra bogverdenen gik direkte ind på bestsellerlisten i New York Times, som har kåret bogen til en af årets bedste.

Jake var engang en lovende, ung forfatter. Nu har han ikke udgivet noget i årevis, underviser i kreativ skrivning og kæmper for at bevare den selvrespekt, der er tilbage. Da hans mest arrogante elev, Evan Parker, annoncerer, at han slet ikke har brug for Jakes hjælp, fordi han har fået verdens mest geniale idé til en bog, slår Jake det først hen som praleri … Men så hører han plottet.

Bogen står til at blive en kæmpe succes. Den udkommer bare aldrig.

Da Jake opdager, at Evan Parker er død uden at have skrevet bogen, ser han kun én ting at gøre: Han stjæler Parkers plot og skriver bogen selv. I løbet af et par år bliver han både rig, berømt og læst over hele verden. Men en dag modtager han en mail fra en anonym afsender med teksten: ”Du er en tyv.”

Hvem kender til Jakes hemmelighed?

Bedømmelsen:

Et godt plot er en af den slags bøger, der med det samme vil tiltrække læseren – for det skønne sprog og den flydende skrivestil. Dog skal man have lidt tålmodighed i starten, for her anvendes tiden til opbygning af historiens skelet, og beskrivelserne kan til tider være meget tunge. Men selvom det tager et stykke tid før den virkelige spænding indtræder, så er det absolut værd at vente på.

Plottet er så innovativt, at det næppe kan være stjålet fra en anden forfatter ;-). Til gengæld fandt jeg ikke plottet i Jakes bog helt lige så innovativt, men det kan sagtens være en ”skjult” hentydning til, at alle forfattere vel opfatter deres plot som værende helt fantastisk. Jean formår at lave lidt sjov med forfattere og forlagsbranchen undervejs. Hun inkluderer detaljer fra den virkelige verden med henvisning til Macmillan Publishing og Oprah – ja selv Goodreads får et shout out. Disse små detaljer er med til udviske grænserne mellem hvad der er ægte og hvad der er fiktion.

Plottet og spændingen bygges langsomt op, og tilføjer hele tiden nye lag. Afsløringen af hemmeligheder  gjorde mig fascineret, og jeg ville hele tiden have mere. Jeg nød virkelig at læse fra Jakes POV. Jeg fandt ham virkelig underholdende og interessant. Jeg elsker også, at vi i denne bog får kapitler af den faktiske bog, han skrev, og at vi selv kan se hvordan plottet optrevles.

Sandheden er ofte mærkeligere end fiktion

Et godt plot

 

Forfatter: Jean Hanff Korelitz

Oversætter: Betty Frank Simonsen
Udgivet: 2022
Forlag: Gads 
Sidetal: 340

Leave a Reply