HomeBoganmeldelser En djævelsk plan af Inger Wolf

En djævelsk plan af Inger Wolf

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

En djævelsk planlagt bog

En djævelsk plan er afslutningen på Inger Wolfs hæsblæsende trilogi om psykiateren Christian Falk. De første bind, Brændte sjæle og Kragemanden, bør læses inden En djævelsk plan, da de både giver en god baggrundsviden – og så er de rigtigt gode.

Handlingen

Livet ser lyst ud for Christian Falk. Han nyder livet med Emma og hendes datter, og sammen har de åbnet en privatklinik. Christian er på vej til Sverige, hvor han skal vidne i en sag mod en pædofil seriemorder, men så ringer Victor Pedersen fra Østjyllands Politi.

Victor står med en drabssag: en handicappet ung mand er fundet druknet i en swimmingpool, men der er tegn på en forudgående handling. Derfor vil politiet gerne have Christians ekspertøjne på sagen, og se om han kan udarbejde en gerningsmandsprofil til dem. Christian indvilger modvilligt – han kan sagtens huske politiets chef, Mads Kragh, som han ikke ligefrem er på god fod med.

Hurtigt viser det sig, at Christian skulle have holdt sig langt væk fra sagen. Politiets beviser peger nemlig hurtigt på en mistænkt: Christian selv!. Pludselig er han ikke længere en del af jagtholdet, men i stedet den der jages. Han har alt at miste, og hans flugt og jagt på sandheden bliver ikke nemmere, da gamle fjender benytter lejligheden til at hævne tidligere begivenheder.

En djævelsk plan er sat i gang – men vil Christian overleve jagten? Mads Kragh er ikke i tvivl om at Christian er skyldig, og dermed befinder Victor sig i et dilemma – for hvem skal han stole på?

Bedømmelsen

Det er ikke uden grund at Inger Wolf betegnes som en af de danske krimidronninger, og det beviser hun igen til fulde i En djævelsk plan. I et letlæseligt sprog fastholder hun læseren i en spændingsmættet fortælling, der til fulde får bundet knude på de tidligere bøgers løse ender.

Plottet er så udspekuleret og gennemtænkt, så grusomt og uhyggeligt, at man ikke forlader handlingen før sidste side er vendt. Jeg havde dog gerne set, at den oprindelige begivenhed havde fået mere plads, idet den havde fortjent en mere tilbundsgående afsløring. Det ændrer dog ikke på bogens medrivende karakter, for fra prologen til slutningen fastholdes læseren i et meget velkonstrueret univers.

Christian Falk er en meget fascinerende karakter, der med sine problemer – både med sig selv og autoriteter – fremstår både realistisk og sympatisk. Inger formår virkeligt at beskrive hans frustrationer og følelsen af afmagt, mens hun presser ham til det yderste.

Inger tager denne gang ondskaben til et helt nyt niveau, og fanger læseren i et velspundet psykologisk net af fortidens hævn og nutidens skyld. Det er nervepirrende spænding når Inger tvister handlingerne og efterlader læserne i tvivl om karakterernes bevæggrunde.

Inger Wolf formår til stadighed at holde den fine balance mellem opklaringsdelen og karakterernes mere private liv. At vi som læsere indvies i begge disse sider er med til at skabe en meget afrundet læseoplevelse. Derudover er hun dygtigt til at konstruere dialoger, så de tydeligt viser karakterernes forskellige styrker og svagheder.

Jeg kommer til at savne Christian Falk, men Inger har formået at slutte trilogien på smukkeste vis.

Christian

Forfatter: Inger Wolf

Udgivet: 2018
Sidetal: 320

Leave a Reply