HomeBoganmeldelser Engle dør aldrig – En fortælling om Hells Angels i Danmark af Carsten Norton

Engle dør aldrig – En fortælling om Hells Angels i Danmark af Carsten Norton

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Angels forever, forever Angels

Engle dør aldrig – En fortælling om Hell Angels i Danmark er første bind i en planlagt serie på tre bind om verdens mest kendte rockerklub.

Carsten Norton er uddannet cand. mag. fra Københavns Universitet og journalist på Ekstra Bladets kriminalredaktion. Han har skrevet flere bøger om kriminalitet og rockermiljøet, deriblandt Udleveret, Idealisten og Bad Standing.

Fra bogens bagside:

For første gang får vi her den samlede historie om verdens mest kendte rockerklub, der gennem fire årtier har domineret rockermiljøet herhjemme. Et unikt indblik i en lukket underverden, hvor samfundets love ikke gælder.

Rygmærket med det bevingede kranie er for de indviede synonymt med frihed, broderskab og motorcykler. For de fleste andre med narko, vold, død og ødelæggelse. Hells Angels er verdens mest kendte rockerklub. Stiftet i Californien af hjemvendte piloter efter Anden Verdenskrig, mytologiseret i bøger og film, stemplet som kriminel organisation i adskillige lande og etableret i Danmark ved indgangen til 1981.

Engle dør aldrig – En fortælling om Hells Angels i Danmark er en dokumentarisk historie. Gennem adgang til politiets materiale og statens arkiver samt artikler, film, bøger, øjenvidner, journalister, fotografer, efterforskere og rockere tages læserne med ind i en lukket verden, hvor samfundets love ikke gælder, og hvor medlemmerne er villige til at sidde årtier bag tremmer eller betale med livet for at bære det berygtede rygmærke.

Dette første bind dækker perioden 1957-1997 og fortæller historien om de første danske læderjakker, tidlige rockerklubber som Filthy Few, Nomads MC og Galloping Goose samt stiftelsen af Unionen og optagelsen i Hells Angels. Bogen skildrer udviklingen af rockermiljøet herhjemme og myndighedernes indsatser mod en kriminel underverden, der tog til i styrke og blodighed op gennem 1980’erne med Hells Angels krig mod Bullshit og i 1990’erne med Store Nordiske Rockerkrig mod Bandidos.

Med nedslag i konkrete begivenheder og blodige opgør portrætteres markante figurer fra Hells Angels som ’Jønke’, ’Blondie’, ’Zulu’, ’Mike’, ’Ost’ og ’Ludvig’, og politiets mangeårige efterforskning rulles op. Bogen er rigt illustreret, blandt andet med ikke tidligere offentliggjorte fotos.

Bedømmelsen

Engle dør aldrig – En fortælling om Hell Angels i Danmark er en interessant, dokumentarisk fortælling, der ikke kun omhandler de danske rockerklubbers opståen, men også fortæller en del af dansk historie. At man vælger at skildre Hells Angels historie helt fra medlemmernes barndom, giver et fantastisk baggrundsbillede og en god indføring og forståelse for, hvordan nogle mennesker kan ende i ekstreme situationer. Det tegner bandemedlemmerne som hele mennesker og ikke kun de voldlige unge der fleste af os har hørt om.

Bogen fremstår meget grundigt researchet, og der gives en grundig fremstilling af historien. Det er for mig et spændende emne, men spørgsmålet er om man kan blive ved med at skrive bøger om Hells Angels og deres danske historie. Personligt var det ikke meget ny viden jeg blev oplyst med, men jeg har også i forvejen læst en del bøger om emnet. Har man eks. læst Frederik Strands udmærkede bog Uropatruljen – politiets hårde halse eller Camilla Stockman & Janus Køster Rasmussens Bullshit, så ved man allerede en hel del om rockernes udvikling i den angivne periode.

Der var dog alligevel enkelte småting jeg fik uddybet i bogen. Fortællingen er meget detaljeret, og til tider alt for detaljeret, men måske er det netop i denne detaljegrad man kan lære noget nyt. Bogen ville dog have haft godt af en grundigere korrektur, eks. hvor der henvises til Barbara Grams serie Mellem mennesker, hvor temaet var ”Magt”, og ikke som angivet ”Har livet en mening”. Du kan se et lille klip af programmet i DRs: 24 timer vi aldrig glemmer – Mordet på Makrellen.

Kender man intet til historien, så kan det godt være svært at holde styr på startens utallige grupperinger, men hvis man bare fokuserer på det de ender med – Hells Angels og Bullshit  – så er man meget godt med.  For første gang må jeg give en differentieret karakter: 3 poter til de læsere, der i forvejen ved en del om historien. 5 poter til dem, der ikke i forvejen besidder den store baggrundsviden om Hells Angels.

Engle dør aldrig          Engle dør aldrig

Forfatter: Carsten Norton

Udgivet: 2021
Sidetal: 328

Leave a Reply