HomeBoganmeldelser Lenni og Margots et hundrede år af Marianne Cronin

Lenni og Margots et hundrede år af Marianne Cronin

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

En hyldest til livet

Lenni og Margots et hundrede år er Marianne Cronins debutroman. Marianne har studeret engelsk og kreativ skrivning, samtidigt med at hun har taget en ph.d. i lingvistik. Filmrettighederne til bogen, er allerede solgt til Hollywood.

Fra bogens bagside:

En varm roman om et usædvanligt venskab. Et helt liv med historier.

Den sidste af dem starter her …

Livet er kort – det ved den 17-årige Lenni kun alt for godt. Hun er indlagt på en afdeling for terminalt syge, men Lenni er slet ikke færdig med at leve. Hun har spørgsmål, der kræver svar, og historier, der stadig venter på at blive fortalt.

På et kunstterapikursus arrangeret af hospitalet møder Lenni den 83-årige Margot, en lille dame i lilla pyjamas. Sammen går Lenni og Margot i gang med et kunstprojekt, der fortæller historien om deres tilsammen et hundrede år med nedslag i Margots lange liv og Lennis alt for korte liv.

Et væld af historier om kærlighed og tab, om misforståelser og tilgivelse, om mod og venskab, sorg og glæde. Historier der har ført dem frem til der, hvor rejsen slutter.

Til læsere af John Green, Jojo Moyes og Fredrik Backman.

Bedømmelsen

Lenni og Margots et hundrede år er en magisk fortælling om liv, venskab, tab og kærlighed. Med udgangspunkt i, at alder ikke er nogen hindring for nye venskaber, møder vi 17-årige Lenni og 83-årige Margot. To mennesker, der måske ikke umiddelbart har nogen forbindelse – men alligevel finder præcis dette.

100 år. 100 billeder. Kunstværker, der beskriver et helt liv med deres nedslag i de skelsættende episoder i Margots og Lennis liv. Margots malerier gør os bekendt med hendes første kys, et tab der sender hende til London, og hendes skæbnesvangre og centrale møde med veninden Meena. Mens Lenni metaforisk skal leve et længere liv gennem Margots billeder, så udfordrer hun samtidigt Margot til at reflektere over sin fortid. Samtidigt byder hun selv ind med billeder, der bl.a. lærer os om hendes barndom, hendes mors psykiske problemer og hendes flytning til Glasgow som 7-årig.

Udover Lenni og Margot møder vi også nogle bipersoner, hvor især Fader Arthur, hospitalets præst, bliver udfordret af Lennis grundlæggende filosofiske spørgsmål om livet. Generelt er persongalleriet og miljøbeskrivelserne fantastiske, og sproget gør fortællingen levende og medrivende.

Her får læserne en meget smuk og gribende fortælling, der mest af alt er en hyldest til livet og nye venskaber. Der er tale om en meget engagerende historiefortælling fuld af kærlighed, humor og glæde. Dog vil der for de fleste også være steder, hvor et lille lommetørklæde må i brug – og det er ikke alle forfattere, der formår at få læserne til både at le og græde i samme fortælling.

Lenni og Margots 100 år er en tankevækkende og meget læseværdig bog, der lover rigtigt godt for forfatterens kommende udgivelser.

Lenni og Margots 100 år

Forfatter: Marianne Cronin

Oversætter: Louise Urth Olsen
Udgivet: 2021
Sidetal: 400

Leave a Reply