HomeBoganmeldelser Fanden og 39 andre småmorbide, hverdagsmagiske skyggefortællinger

Fanden og 39 andre småmorbide, hverdagsmagiske skyggefortællinger

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Livets absurditet

Karoline Hedegaard Brander (f. 1973) er født i Nordsjælland, men bor nu på en vindblæst bakketop i Nordjylland efter en årrække at have boet med sin familie i Asien og Afrika. Fanden og 39 andre småmorbide, hverdagsmagiske skyggefortællinger er hendes første bog.

Forlagets beskrivelse

“Hun var rullet forholdsvist stramt af tapet at være. Muligvis fordi der var gået så mange år, inden hun fandt ud af, det var tapet, hun i virkeligheden var.”

Fanden og 39 andre småmorbide, hverdagsmagiske skyggefortællinger er et sprogligt sprudlende og humoristisk tidsbillede, hvor forfatterens litterære mikroskop sætter fokus på menneskets skyggefulde facetter. Læserne vil kunne genkende sig selv i hudløsheden, gyset, latterligheden, sorgen, vreden og selvdestruktionen.

Når hverdagen æder tiden og det allermest efterstræbte bliver ved med at flytte sig. Når livet gør så ondt, at man nærmest bader i lort, eller reptilhjernen går i frigear, så handlinger og tale bliver grotesk.Når man en dag opdager, man er blevet så firkantet, at det mest praktiske er at købe kiste og urne med det samme.

Bedømmelsen

Karoline har virkeligt formået at ramme plet med sin novellesamling, for det er de færreste der ikke vil kunne genkende sig selv i en eller flere af novellerne. Med udgangspunkt i det helt normale hverdagsliv, har hun sat fokus på de mange absurde situationer vi alle på et eller andet tidspunkt befinder os i (eller i hvert fald de absurde tanker, der nogle gange ligger til grund for vores handlinger).

For denne inkarnerede krimilæser tog det et stykke tid at finde sig til rette med bogen. Jeg foretrækker generelt længere fortællinger med tid til at opbygge en fortælling. Og i de første noveller havde jeg svært ved at finde mig til rette med de metaforer Karoline anvendte. Men så kom jeg på rette spor. For det første er det nok ikke meningen at novellerne skal læses i et stræk, og for det andet virkede det som om Karoline fik styr på sine metaforer i løbet af bogen.

Karoline kaster sproget rundt på siderne på en måde, så det både fremstår tankevækkende, oplysende og meget humoristisk. Enkelte gange bliver beskrivelserne nærmest bizarre, men det rusker grundigt op i læserne. At hver novelle indledes med en fin lille tegning, er med til at hæve bogens niveau.

Jeg vil ikke afsløre mere her, for alle novellerne er åbne for fortolkninger, og din fortolkning vil nok være en anden end min (som det oftest er med god litteratur). Jeg vil bare anbefale dig at kaste dig over læsningen, og nyde gennemgangen af bl.a. dte moderne menneske, reality-tv, slankekure og MobilePay.

Fanden og 39 andre

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply