HomeBoganmeldelser Og hun dansede af Karoline Hedegaard Brander

Og hun dansede af Karoline Hedegaard Brander

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

En rejse gennem årstider

Karoline Hedegaard Brander har boet i bl.a. Asien og Afrika. Nu bor hun dog på en vindblæst bakketop i Nordjylland, og det er her hun kreerer sine sprudlende novellesamlinger. Karoline debuterede sidste år med Fanden og 39 andre småmorbide, hverdagsmagiske skyggefortællinger. Nu er hun aktuel med sin anden novellesamling, der samtidigt er hendes debut som illustrator.

Forlagets beskrivelse

Når frosten bed allermest, dansede hun flamenco i sin stue.”

Den melankolske vinter fuld af savn og mørke.
Forårets boblende længselsfuldhed.
Lavvandet og letbenet sommerflirt.
Det smertelige nedbrud i efteråret.

28 fabulerende og sansemættede fortællinger, der tager læseren med gennem årstiderne og afsøger menneskelivets krinkelkroge.

Og hun dansede er sproglig fortælleglæde, der giver smilerynker, vækker genkendelse og eftertænksomhed.

At hun var en yderst velsmagende og smuk cheesecake, må i rimelighed tilføjes. En finaleplads i Den Store Bagedyst værdig, var den. Enkelt på en klassisk og dog usædvanlig, innovativ facon, der tog pusten så gevaldigt fra dommerne, at de måtte sunde sig en ekstra gang, inden de med grådkvalte stemmer overrakte hende førstepladsen. For lækker, det var hun. Altså som cheesecake.”

Bedømmelsen

Og hun dansede er en fantastisk rejse gennem de fire årstider, der på hver deres helt unikke måde tilbyder os mennesker noget eller giver os noget at reflektere os i. Gennem novellerne fanger Karoline det særlige ved hver tid fra forårets lysende spæde optimisme til efterårets strålende farver, der minder os om at det kan være smukt at give slip.

Der er bare noget forfriskende ved en bog, hvor vi allerede på første side læser ”Til alt det under overfladen”. For det er jo altså netop der – under overfladen – at man oftest finder det mest spændende, det mest pirrende og det mest sande. Og der sker da også her, hvor Karoline i et sansemættet sprog udstiller, udfordrer og underholder læserne.

Der var flere at novellerne der ramte mig på det personlige plan, og jeg tror samme oplevelse vil hænde hos de fleste læsere. Dog vil jeg undlade at gå for meget i dybden med de enkelte noveller her, da man hurtigt kan få ødelagt en god læseoplevelse. Jeg vil bare anbefale jer at kaste jer over denne skønne, lille samling. De komplementeres perfekt af de rammende illustrationer, og jer efterlades imponeret ikke kun over Karolines skriveevner, men også hendes evner udi linoleumstryk.

Om man vælger at fordele sin læsning udover de fire årstider, eller tage en novelle hver dag, så vil enhver kunne finde noget der vækker genklang i denne lille, fine bog. Du vil hurtigt finde dig selv fanget i mangefacetede og genkendelige fortællinger, og du vil efterlades med et reflekterende smil på læben.

Som lovet i forlagets beskrivelse, så giver bogen faktisk både smilerynker, vækker genkendelse og eftertænksomhed – og så kan man vel ikke forlange mere af en bog 🙂

Fanden og 39 andre

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply