HomeBoganmeldelser Forfra af Joan Dansberg

Forfra af Joan Dansberg

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Mennesket i fokus

Forfra er Joan Dansbergs sjette udgivelse, men det er hendes første novellesamling. Joan har tidligere vist, hvordan interaktioner mellem mennesker er i fokus i hendes forfatterskab, der bl.a. har budt på Sprællelevende i samarbejde med Kræftens bekæmpelse.

Forlagets beskrivelse

Alle fortællingerne tager udgangspunkt i noget, der godt kunne ske i virkeligheden. De er meget forskellige, hvad angår tid, sted og personer, men de rammer alle ned i hverdagslivet og viser på en direkte og/eller indirekte måde, hvordan mennesker lever sammen med alle de sociale og psykologiske mekanismer, der er. Læseren stifter bekendtskab med både jalousiens grimme ansigt, en kvindes udspekulerede hævn og en mands grusomme ‘pay back’ over for sin kones elsker. I en novelle kan læseren klukke over den sexfikserede teenagedreng, der ender med at få røde ører. Der er også fortællinger om ældre ægtepar, hvor kærligheden for længst er forsvundet, og spørgsmålet om, hvordan man lever med den erkendelse.

Bedømmelsen

Forfra tager læseren med gennem 14 fortællinger – helt hverdagsagtige og med situationer mange vil kunne genkende. Sproget er holdt i en enkelt og meget læsevenlig stil, men alle har de fokus på relationer mellem mennesker.

Det er en meget tankevækkende samling, og hver novelle bør nydes og reflekteres grundigt over inden man går videre til den næste. Nogle af historierne kan godt være ret barske, men det er ikke noget der tager overhånd.

Samlingen tager læserne med rundt i alle livets faser, men alle handler de om at miste kærligheden, enten på dramatisk vis eller fordi den langsomt forsvinder – og netop derfor vil alle læsere kunne finde noget de kan forholde sig til. For selv om den mistede kærlighed kan medføre evige psykiske ar, så er der ofte mulighed for at starte forfra eller træffe nye valg i livet.

Mange af slutningerne var overraskende, og det siger faktisk en del om læseren. Vi tror vi ved hvordan historien ender – men nogle gange tager livet et uventet tvist. Og med det udstiller Joan Dansbergs læserens (muligvis) egen mangel på selvindsigt.

Der er hentet inspiration både fra virkelighedens og eventyrernes verden, og bogen er skrevet med en stor del metaforisk billedsprog. Lige den del tror jeg faktisk vil kunne få nogle læsere til at falde fra, men det er jo et spørgsmål om smag og behag. Personligt fandt jeg metaforerne rigtigt godt anvendt.

Jalousi, hævn, mobning, manglende forventningsafstemning og meget mere – du får det hele i Forfra – så bare kast dig over denne skønne samling.

Forfra

Forfatter: Joan Dansberg

Forlag: Lunden
Udgivet: 2020
Sider: 159

Leave a Reply