HomeBoganmeldelser Gensyn med Brideshead af Evelyn Waugh

Gensyn med Brideshead af Evelyn Waugh

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Et historisk gensyn

Gensyn med Brideshead er en af Evelyn Waughs mest berømte og populære romaner. Evelyn Waugh var en engelsk romanforfatter, der indledte forfatterskabet med nogle kritiske, humoristiske, sociale satirer bl.a. En håndfuld støv. I hans senere forfatterskab bar hans bøger præg af mere alvor, selvom Gensyn med Brideshead nu alligevel byder på satiriske indslag.

Fra bogens bagside:

Oxfordstudenten Charles Ryder, der kommer fra en jævn borgerlig familie med en enlig far, fascineres af den ekstravagante, dekadente Sebastian Flyte fra den stenrige, aristokratiske Flyte-familie. De bliver nære venner, og Charles får sin jævnlige gang på familiens imponerende herresæde Brideshead. Charles omgås de øvrige medlemmer af den excentriske familie og drages af det privilegerede liv på Brideshead – et særligt nært forhold får han til Sebastians søster Julia. Men familiens medlemmer martres af konflikten mellem deres religiøse opdragelse og adelige pligter overfor lysten til et nydelsesfuldt verdsligt liv. Det får fatale konsekvenser for flere medlemmer af familien og for Charles’ forhold til dem.

Gensyn med Brideshead er en fascinerende, nostalgisk skildring af det uddøende, privilegerede og degenererede aristokrati i mellemkrigstidens England. Fine karakterskildringer og skarpe, vittige dialoger skaber et spændende sammensat og mindeværdigt persongalleri.

Bedømmelsen

Gensyn med Brideshead er en fascinerende fortælling, der konstant byder på nye lag at fordybe sig i. En bog bliver ikke en klassiker uden grund – og efter endt læsning, er man slet ikke i tvivl om hvorfor. Waugh er en mester i kontraster, og skriver elegant med stor humor og klog dialog. Selvom hans pen ofte er dyppet i gift, udviser han alligevel dyb sympati for sine karakterer.

Sebastian er en fantastisk og fascinerende karakter. Og sådan er det med denne bog: alle karakterer er interessante og originalt skabt. Udover figurerne så hæver bogen sig med sin flydende og kreative skrivning – historien er så velskrevet, at man til tider opsluges af enkelte sætninger eller sågar ord. Waugh er bedst kendt som en knivskarp satiriker, og der er også tegn på dette i denne bog – men mest er det en fortælling om store spørgsmål: tro, lyst, klasse og loyalitet.

Charles er vores fortæller opfyldt af længsel. Ham, der ikke kun lyster efter Sebastians liv, men også efter Sebastian selv. Efter deres første møde på Oxford, tiltales Charles af Sebastians flamboyante livsstil, mens Sebastian tiltales af Charles agnostiske tilgang til livet. Måden hvorpå Sebastian forsøger at holde Charles for sig selv, men langsomt mister ham til den på overfladen charmerende Marchmain familie, er så velbeskrevet at man som læser nærmest føler Sebastians følelser.

Charles og Sebastian dyrker et intenst venskabsforhold med homoerotiske undertoner, men der er i bogen ingen som helst antydning af, at de nogensinde har haft sex med hinanden. Men jo mere Charles overgiver sig til familiens tilsyneladende ubekymrede liv, jo mere drives Sebastian ud i en voldsom selvdestruktion.

Katolicismen og tro spiller en fremtrædende rolle i bogen, og giver en mørk undertone gennem hele romanen. Den ødelægger Marchmains, og står mellem dem og deres lykke. Enten dømmer religionen dem, eller også står den som familiens eneste moralske kompas.

Et af bogens højdepunkter er den fantastiske kontrast Charles oplever, da han 20 år senere vender tilbage til Brideshead. Stedet hvor han har tilbragt nogle at sit livs bedste timer er nu forvandlet til et gråt og dystert sted – og som sådan fungerer bygningen glimrende på symbol på overklassens sammenbrud.

Gensyn med Brideshead er sjov, tankevækkende og stille bevægende. Det er fuldt forståelig, at bogen blev Waughs hovedværk. Det er de færreste der er efterladt uberørt efter endt læsning.   

Gensyn med Brideshead

Forfatter: Evelyn Waugh

Udgivet: 2021
Forlag: Bechs Forlag
Oversætter: Vibeke Malthe-Bruun
Sideantal: 350

Leave a Reply