HomeBoganmeldelser Undergang af Søren Poder

Undergang af Søren Poder

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Gennem ild og vand

Undergang er Søren Poders tredje roman, og den første der primært henvender til til voksne. Søren Poder debuterede i 2015 med Sidste skoledag om skoleskyderen Charles A. Ingreen. Bogen blev i 2020 fulgt op af ungdomsromanen På røven gennem natten, om du kan læse min anmeldelse af her.

Fra bogens bagside:

“Samfundet er røget på intensiv, og Fanden hytter sine.”

Niels og Marie er pensionister og holder sig hjemme i rækkehuset, mens coronavirussen hærger. Men trods påpasselighed og social distance rammer sygdommen og tvinger dem fra hinanden, og pludselig kan Niels ikke få kontakt til sin hustru.

Niels klamrer sig til troen på, at myndighederne har situationen under kontrol, men virussen er langt mere aggressiv end forventet, dødstallet stiger, og anarkiet breder sig i takt med, at samfundets institutioner bryder sammen. Den brutale virkelighed trænger ind ad døren og konfronterer Niels med en forandret verden, og nu er han nødt til at begive sig ud på en desperat rejse og et opgør med omgivelserne og sig selv, hvis han vil gøre sig håb om at se Marie igen.

Spørgsmålet er, om det allerede er for sent.

Bedømmelsen

Undergang er en roman der rammer præcis ned i nutidens rammer, hvilket gør den skræmmende realistisk. Tanken om den fine grænse mellem orden og anarki – en grænse vi vel sagtens kunne have overskredet – ligger som en truende skygge over landet.

Niels og Marie var et helt fantastisk par, der fremstod så realistiske, at man næsten kunne se dem træde ud af romanen. Deres kærlighed var så gribende, hjerteskærende og smuk, som man kun finder det hos mennesker, der har levet et helt liv sammen.

At tage udgangspunkt i det der kunne være sket (og som vi reelt har set det i andre lande), minder Søren os om, hvor taknemmelige vi trods alt bør være. Umiddelbart har mange af os ofte tænkt negativt om regeringens forskellige restriktioner, men måske er det netop dem der har skaffet os så godt gennem denne verdensomspændende pandemi. Lige nu ser vi eks. hvordan det er gået grueligt galt i Indien, der ellers havde formået at inddæmme smitte – der skal ikke meget til, før det går galt.

Og galt – det går det også i Danmark. Samfundet bryder langt hurtigere sammen end forventet, og folk finder deres indre rovdyr, der på bekostning af andre vil gå langt for at overleve. Egoismen blomstrer jo nærmere samfundets endelige kollaps kommer. Det er svært for Niels at sætte sig ind i, fordi det ligger så langt fra hans eget moralkodeks.

Men Niels indeholder mere modstandskraft end man lige skulle tro, og den indre styrke hentes frem og udnyttes til det yderste. Han vil gå gennem ild og vand for sit livs kærlighed, og han møder mange forskellige typer på sin rejse. Gudskelov møder han også den næstekærlighed der er nødvendigt for at han kan nå sit mål.

Undergang er en fantastisk bog, der virkelige efterlader læseren reflekterende over den situation vores samfund lige nu befinder sig i – og hvordan man selv ville reagere, hvis det hele kollapsede. Og nu må I have mig undskyldt: jeg skal ned og købe toiletpapir.

Undergang

Forfatter: Søren Poder

Udgivet: 2021
Forlag:  Brændpunkt
Sidetal: 264

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply