HomeBoganmeldelser Hotellet ved Skyggesøen af Daniela Tully

Hotellet ved Skyggesøen af Daniela Tully

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

En imponerende debut

Daniela Tully har blandt andet arbejdet på produktioner som den Oscar-vindende succesfilm Niceville samt The Best Exotic Marigold Hotel. Hotellet ved Skyggesøen er hendes debutroman, og den er inspireret af virkelige begivenheder i hendes egen familie: hendes bedstemor modtog et brev med et Hitler-frimærke – et brev der havde været tilbageholdt i 46 år.

Handlingen

Året er 1990 og Tyskland er igen samlet efter Murens fald året før. Sammenlægningen har betydet store omvæltninger for mange familier, og således også for Martha Wiesberg. Hun modtager nemlig et brev, der siden 2. verdenskrig har været tilbageholdt. Et brev fra hendes afdøde tvillingebror Wolfgang. Og pludseligt slynges Martha tilbage til fortiden og et liv, der kunne have udviklet sig helt anderledes.

27 år senere rystes Maya Weisberg, da hendes bedstemors lig findes i USA. Maya afskar kontakten med sin elskede bedstemor, da hun tvang hende til et studieår i udlandet – og har ikke set hende siden. Mayas dårlige samvittighed er bl.a. det, der nu driver hende til at finde sandheden: Hvad lavede hendes bedstemor i USA og hvad skete der egentlig for 27 år siden?

I 1938 bor Martha med sin mor og tvillingebror, Wolfgang, i München. Nazisterne er begyndt at sætte deres tydelige præg på den politiske situation, og Wolfgang aspirerer til at blive optaget i Gestapo. Martha ser med gru til, mens hendes tidligere så hensynsfulde bror forvandler sig til et decideret monster – men hun kender heller ikke til hans dybeste hemmelighed. Martha føler større og større trang til at kæmpe mod styret, men Wolfgangs nazi-ven Zeigfried advarer hende kraftigt. Ingen af dem ville dog kunne forudse, at deres valg ville få konsekvenser for flere fremtidige generationer…

Maya

Historienet.dk

Bedømmelsen

Hotellet ved Skyggesøen er en meget imponerende debutroman. En medrivende familiesaga, der dog også indeholder spor af krimi og mystisk – alt flettet ind i en velkomponeret historisk kulisse.

Bogens største force findes i den første del, hvor læseren føres tilbage til nazitidens Tyskland. Siderne udstrålede en sand passion, da Daniela Tully malende beskrev kvindernes manglende muligheder under Hitlers styre, deres begrænsede muligheder for uddannelse og litteratur. At Martha samtidigt besidder en sund skepsis overfor den daværende politiske situation er med til at højne læsningen. Men vigtigst af alt den opslugende kærlighed, der overvandt tid og sted. 

I anden del følger vi Maya i hendes jagt på sandheden og muligheden for at slutte fred med sin dårlige samvittighed. Her er fokus mere på den krimiprægede del af historien, og det fungerer godt. Dog virker det lidt som om Daniela har mistet pusten i denne del, der dog stadig er læseværdig.

Daniela Tully har en god evne til at skabe levende scener og bogen indeholder alt fra historie over kærlighed til mystik og gamle hemmeligheder. Om hvordan fortidens valg kan have store konsekvenser, hvordan ægte kærlighed aldrig dør og hvordan man kan finde sin indre styrke, når det virkeligt gælder. 

Maya

Forfatter: Daniela Tully

Udgivet: 2019
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 353

 

Leave a Reply