HomeBoganmeldelser Hovedvej 9 af Tina Frennstedt (Cold case #2)

Hovedvej 9 af Tina Frennstedt (Cold case #2)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Skrevet i ler

Hovedvej  9 er andet bind i Tina Frennstedts Cold Case serie, der denne gang fokuserer på det uløste mord på Lund-studerende Niklas Elmberg i 1991. Første bind i serien, Forsvundet, udkom i 2019, og du kan læse min anmeldelse af den her.

Fra bogens bagside

Hovedvej 9 er anden selvstændige bog i Cold Case-serien, en svensk krimiserie inspireret af virkelige forbrydelser i Skandinavien.

Kriminalkommissær Tess er i en svær situation arbejdsmæssigt og privat: Hendes afdeling er truet med at blive nedlagt, der er kaos i ledelsen, og hun har mistet motivationen i arbejdet. Men et mord begået på en kvindelig maler ved Stenshuvuds odde nord for Ystad viser sig at bære mærkelige ligheder med et mord begået på en ung mand tilbage i 2004 – og Tess øjner muligheden for ikke bare at opklare en af de mest drabelige cold cases på hendes bord, men også at redde sin afdeling: For hvis gerningsmanden viser sig at være den samme, og hendes afdeling dermed kan opklare en af de aktuelle sager, vil alle kunne se dens eksistensberettigelse. Samtidig med nyheden om mordet begynder en kæderække af dramatiske hændelser dog at finde sted i Österlen – og Tess må handle hurtigt, for det viser sig snart, at flere menneskers liv er i fare …

Bedømmelsen

Hovedvej 9  scorer højt på skalaen med de stærke og godt beskrevne karakterer. Oveni det byder bogen på solid krimispænding med realistisk politiarbejde. En af de ting der understregede dette var at medarbejderne blev rokeret fra afdeling til afdeling, og at Tess derfor måtte kæmpe for at retfærdiggøre afdelingens vigtighed.

Tess er stadigt præget af personlige problemer som det knuste forhold med ekskæresten og overvejelser om at få et barn. Samtidigt er hun en forfriskende forandring i forhold til den stereotype mandelige efterforsker der ofte findes i krimier.

Bogen fokus ligger på sagen og efterforskningsarbejdet, selvom vi også lærer mere om karakterernes privatliv. Der er holdt en god balance mellem de to aspekter, selvom der er passager, hvor den aktuelle undersøgelse træder for meget i baggrunden. Dette medfører en lidt langsom fremdrift i bogen visse steder.

Bogen var godt struktureret med flashbacks til fortidens hændelser. At fortællingen her sker gennem det første mordoffers øjne tilføjer ikke kun variation men også spænding. At vi får en indblik i morderens liv er med til at gøre historien både mere autentisk og troværdig.

Man lærte mere om de faste karakterer, og jeg var specielt begejstret for gensynet med den danske psykiater og profileringsekspert Carsten Morris. Han er en meget fascinerende karakter, som jeg godt kunne tænke mig at se i en filmatisering af bøgerne.

At løse kolde sager betyder naturligt en masse grundlæggende efterforskningsarbejde. Derfor indeholder bogen måske ikke så meget action, men der er alligevel masser af spænding. Bogen er på denne måde mere subtil, og oplagt til læsere der ikke er fan af de mere blodige krimier.

En flot efterfølger til Forsvundet.

Hovedvej 9

Forfatter: Tina Frennstedt

Udgivet: 2021
Forlag: Gyldendal
Oversætter: Anders Juel Michelsen
Sidetal: 400

Leave a Reply