HomeBoganmeldelser Huset i Chelsea af Lisa Jewell

Huset i Chelsea af Lisa Jewell

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Tænk over, hvem du lukker ind…

Huset i Chelsea er tredje bog fra Lisa Jewells hånd til at blive oversat til dansk. Det store internationale gennembrud fik hun med Den fremmede gæst, der blev efterfulgt af Og så var hun væk.

Handlingen

For 25 år siden skaffede politiet sig adgang til bygningen i nr. 16 Cheyne Walk. Palæet der tilhørte den velhavende familien Lamb med deres to børn. Men hvad de finder er ligene af tre mennesker og en seddel der hentyder til en slags selvmordskult. Og så finder de en baby – en sund og rask baby. Men hvem har passet hende, mens de andre lå døde?

Lamb parret var velhavende og nød livet med deres to børn Henry og Lucy. Men da de en dag tilbød en semikendt popstjerne at flytte ind med sin kæreste, vidste de ikke at de dermed havde åbnet dørene til deres helt private helvede.

Snart efter sin 25-års fødselsdag vender Libby hjem og finder det brev hun har ventet længe på. Det brev, der endeligt vil afsløre hvem hendes virkelige forældre er. Det brev, der endeligt vil afsløre hvem hun er. Snart vil hun kunne finde sin rette plads i tilværelsen.

Libby erfarer at hun har arvet et palæ i Chelsea. Et palæ, der har stået tomt siden Lamb parret blev fundet døde. Hun er den fundne baby, og nu vil hun besøge det hjem hun er født i. Hvad hun finder minder dog ikke meget om et palæ, som huset er besejret af tidens tand.

Hun er fast besluttet på at frarøve huset dets hemmeligheder og lære sandheden om sin familie at kende. Sammen med sin kollega Dido og journalisten Miller Roe, der ødelagde sit liv i jagten på sandheden om huset, sætter hun jagten ind. Men hun er ikke den eneste der har ventet længe på denne dag. Og nogle gange er det bedre at lade fortiden hvile.

Bedømmelsen

Huset i Chelsea er en af den slags bøger der efterlader dig forundret – men på den gode måde. Det er en bog med en slutning, hvor det er op til læseren selv at beslutte, hvilken version af sandheden de ønsker at tro på.

Plottet er rigtigt godt bygget op, og fanger med det samme. Jeg tror dog at mange læsere vil finde selve historien forvirrende grundet de mange karakterer der skal holdes styr på. Men de hurtigt skiftende synsvinkler og de korte kapitler gør alligevel bogen medrivende og interessant.

Tempoet er gennem det meste af bogen ret langsomt, og Lisa viser igen sin evne tul at udvikle sine karakterer i spændende retninger. Langsomt afsløres lag efter lag til man endeligt tydeligt ser motiverne bag handlingerne. Til man endeligt forstår, hvordan den dysfunktionelle familiedynamik og husets stadigt mere kvælende atmosfære har efterladt en række mennesker dybt traumatiserede.

Fortid og nutid flettes nydeligt sammen mens historien udfoldes, og man opsluges af den foruroligende og komplekse fortælling. Generelt har bogen en lidt mørkere tone end det tidligere er set hos Lisa Jewell, men det mestrer hun nu også.

Ingen er den samme når først sandheden om den dystre familiehistorie er afsløret. Men får vi hele sandheden, eller kun de dele folk ønsker at dele? Det må du selv læse bogen for at finde ud af.

Forfatter: Lisa Jewell
Oversætter: Lærke Pade
Forlag: Gads Forlag
Udgivet: 2020
Sider: 336

Leave a Reply