HomeBoganmeldelser Den fremmede gæst af Lisa Jewell

Den fremmede gæst af Lisa Jewell

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , ,

Når livet tager en drejning …

Da Lisa Jewell blev fyret, var det egentlig hendes plan at fortsætte den nuværende karriere et andet sted. Men en ferie, en druktur og et væddemål gjorde, at hun var tvunget til at sende et udkast til en bog til forskellige forlag. Bogen, Ralph’s Party, blev udgivet i 1999, og siden da har Lisa udgivet 16 bøger.

Lisa har behandlet en del genrer, men med Den fremmede gæst fik hun det store gennembrud indenfor den psykologiske spændingsgenre – og ligesom med Elly Griffiths og hendes Pigen under jorden, er der ingen tvivl om, at Gads Forlag endnu en gang har valgt en vinder (og så har både Lisa og Elly katte – det er jo et kvalitetsstempel i sig selv 🙂 ).

Lisa

Lisa Jewell fortæller om bogen

Handlingen

Mød Alice Lake. Alice er singlemor til 3 børn (med forskellige fædre), har 3 hunde (kun den ene har hun selv valgt) og lever som kunstner. Hun er ikke ligefrem kendt for at træffe de mest hensigtsmæssige beslutninger, men hun har et stort hjerte. Så det kommer egentligt ikke bag på nogen, at da hun en dag ser en mand siddende på stranden foran sit hus, så inviterer hun ham indenfor. Hun har ellers ikke brug for flere komplikationer i livet, for med to demente forældre og de sociale myndigheders øje på hende, er livet kompliceret nok i forvejen.

Mød “Frank”. Den mystiske mand på stranden. Han har hukommelsestab og dermed ingen anelse om, hvem han er eller hvordan han er endt på stranden. Noget har blokeret hans hukommelse – men er det en god eller en dårlig ting?

Mød Lily. For 3 uger siden blev hun gift med sin drømmemand, Carl,  i Ukraine, og for 2 uger siden flyttede hun til London. Det er den store lykke, og Carl elsker hende tydeligvis overalt på jorden. Men nu har han ikke være hjemme et par dage, og Lily ved at kun noget drastisk har kunnet holde ham væk. Hun efterlyser ham hos politiet, men som deres spørgsmål dukker op, går det op for hende, at hun slet ikke kender den rigtige Carl.

Mød familien Ross. I 1993 er de på deres årlige sommerferie. Datteren Kristy er 15 år, og begynder at få øjnene op for det modsatte køn. Hun er tiltrukket af den 19-årige Mark, men hendes bror Gray syntes der er noget mystisk ved ham. Spændingen mellem Mark og Gray er tydelig, men Gray kunne ikke i sin vildeste fantasi have forestillet sig, hvad et uskyldigt møde på stranden kunne føre til.

Hvordan hænger historierne sammen? Det finder du kun ud af ved at kaste dig over denne anbefalelsesværdige bog!

Bedømmelsen

Lisa Jewell har, meget succesfuldt, komponeret en psykologisk spændingsroman, der både plot- og karaktermæssigt holder hele vejen igennem. Den drivende kraft er den fantastiske karakterudvikling hun formår at skildre, samtidigt med at hun behandler komplekse emner på en måde, der både indeholder humor og tragedie.

Karaktererne er velbeskrevne og fremstår troværdige. Plottet fremstår langsomt mere og mere tydeligt for læseren, mens Lisa snedigt doserer små ledetråde udover historien. Handlingen skifter tidsperspektiv løbende, hvilket er medvirkende til skabe den helt rigtige stemning af spænding og kompleksitet. Konstant ender de enkelte kapitler med cliff-hangers, der tvinger læseren til at læse videre.

Sproget er flydende og letlæseligt, og Lisa er dygtigt til at sætte den rette stemning via fantastiske miljøbeskrivelser og eks. anvendelse af havet som metafor for karakterernes indre tanker. Sættes dette sammen med et plot, der ikke lige lader sig gennemskue, så er læserne sikret en medrivende læseoplevelse.

Lisa

Tusind tak til Gads Forlag for anmeldereksemplaret.

Forfatter: Lisa Jewell
Oversætter: Spændingsroman
Forlag: Gads Forlag
Udgivet: 2018
Sider: 363

 

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply