HomeBoganmeldelser Og så var hun væk af Lisa Jewell

Og så var hun væk af Lisa Jewell

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Lisa Jewell

Lisa Jewell har studeret kunst og design. Hun arbejdede flere år i modebranchen, inden hun blev forfatter. Hun debuterede med et brag i 1998 med romanen Ralphs fest, og har siden skrevet flere romanen. Med Den fremmede gæst fik hun et gennembrud inden for den psykologiske spændingsgenre, og romanen røg direkte ind på bestsellerlisterne.

Nu er hun så aktuel med Og så var hun væk – hvor Laurel Mack endeligt får svar på et stort spørgsmål.

Handlingen

Lisa Laurel Macks liv er gået lidt i stå. Eller måske gik det faktisk allerede i stå for 10 år siden, da datteren (og yndlingsbarnet) Ellie forsvandt. Sorgen og uvisheden om, hvad der skete med Ellie, har kostet Laurel ægteskabet og nærheden med hendes andre to børn – men uanset hvad politiet konkluderede, så ved Laurel at Ellie ikke stak af hjemmefra.

Men nu har politiet fundet spor, der måske endeligt kan give familien vished. Og denne vished er måske det der skal til, for at Laurel kan komme videre i livet. Under alle omstændigheder møder hun den karismatiske mand Floyd, og livet begynder igen at se lidt lysere ud – indtil hun møder hans datter, Poppy – en datter, der på en prik ligner Ellie.

Måske har Laurel hele tiden været tættere på sagens opklaring end hun nogensinde var klar over…

Bedømmelsen

Jeg blev med det samme fanget af Lisa Jewells skrivestil og af historien. Hun har en imponerende evne til at opbygge et plot og skabe miljøer, der fastholder læseren hele vejen gennem bogen.

De senere år har bogmarkedet oplevet et kæmpe boom indenfor bøger i genren (Gone girl, Pigen i toget osv.), så det var forfriskende at møde en tiltalende hovedperson uden misbrugsproblemer. Derudover var bogen meget mere end den klassiske ”datter forsvundet uden spor” bog, da Lisa Jewell formår at skabe gribende spænding

Bogen er skrevet i det efterhånden klassiske thriller-format, hvor handlingen skifter mellem nutiden og fortiden. Når dette gøres rigtigt, som det er sket her, giver det en ekstra spænding, der hele tiden holder læseren investeret i handlingen. Når dertil tilsættes fantastiske karakterer, som fremstår både realistiske og flerdimensionelle, så er der lagt op til en spændende læseoplevelse.

Det var en unik læseoplevelse, der desværre trækkes ned af to ting: For det første gennemskuede jeg plottet og de chokerende afsløringer alt for tidligt. Det gjorde at jeg ikke fik de samme overraskelser, som andre læsere måske vil få. For det andet (som Lisa Jewell selv nævner) så er der dele af plottet, hvor det som læser er nødvendigt at slække lidt på realismen. Men uanset dette, så slugte jeg bogen i ét hug – og det er jo en anbefaling i sig selv 🙂

Laurel

Forfatter: Lisa Jewell
Oversætter: Johnnie McCoy
Forlag: Gads Forlag
Udgivet: 2019
Sider: 335

Leave a Reply