HomeBoganmeldelser I mit blod af Elisabeth Norebäck

I mit blod af Elisabeth Norebäck

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , ,

Krimimessen anbefaler

Hver uge anbefaler Krimimessen en ny bog, og i uge 6 var det den psykologiske thriller I mit blod . Efter at have læst bogen, må jeg bare bøje mig i støvet for deres viden – og nu er det ikke kun Krimimessen der anbefaler den!

Forfatteren Elisabeth Norebäck fik inspirationen til bogen, da hun en dag sad i Kronobergsparken og nød solen. Da hun kiggede hen mod sønnens barnevogn havde den flyttet sig et par meter – og dette satte gang i tankerne. Hvis han forsvandt den dag, ville hun så kunne genkende ham 20 år senere? Tanken bed sig fast, og Elisabeth debuterede derefter med romanen om Stella og hendes forsvundne datter.

Handlingen

Stella er lykkelig sammen med manden Henrik og sønnen Milo. De sidder godt i det økonomisk, og Stella har en spændende stilling som psykoterapeut. Men det hele er ved at ramle, da en ny patient træder ind på Stellas kontor – for Stella er ikke i tvivl: patienten Isabelle er i virkeligheden Stellas datter, Alice, der forsvandt for  20 år siden.

Isabelle kæmper med sorgen over tabet af sin far – som moderen netop har afsløret ikke var hendes rigtige far. Faderen har været hendes støtte og hjælp i hendes naturlige forsøg på at blive voksen og leve sit eget liv. Nu skal hun forsøge at klare livet uden hans støtte – men hende mor, Kerstin, er absolut ikke klar til at give slip på datteren, og hun ser straks Stella som en trussel.

Det er ikke første gang, at Stella tror hun har fundet sin datter – og sidste gang endte det med en indlæggelse. Derfor møder Stella ikke den store forståelse fra manden og deres omgangskreds, der er bekymrede for om det også denne gang vil ende med en psykisk sammenbrud. Men Stella er besat at tanken om Alice, og hun begynder at stalke Isabelle.

Mødet med Isabelle vækker dog også en masse minder hos Stella, der endnu engang konfronteres med rædslen, sorgen og politiets mistanke fra 20 år tidligere. Langsomt mister hun grebet om virkeligheden og tyr til mere og mere desperate midler. Isabelle føler sig frustreret og truet, men oplever samtidigt den første store kærlighed.

Men i kulissen venter den mere og mere urolige Kerstin – og hun skyer ingen midler for at holde fast på sin datter.

Stella

Bedømmelsen

Hold nu op – her er der virkeligt tale om Domestic Noir, når det er bedst. Du skal være klar over, at når du først starter på denne bog, så får du ikke lavet meget, før den er læst færdig. Sproget er meget velskrevet og flydende – når man dertil lægger rimeligt korte kapitler, så skal man altid “lige” læse et kapitel mere. Og med en meget medrivende handling, så er bogen pludselig slugt.

Bogens opbygning skifter mellem de tre kvinders synsvinkel, hvilket fungerer rigtigt godt og gør, at læseren får afdækket historien og handlingen fra flere vinkler. Karakterne er realistiske og man får et godt indblik i deres følelser og handlingsmønstre. Specielt tilbageblikkene til Stellas fortid i form af dagsbogsnotater er medvirkende til at beskrive den angst og fortvivlelse den unge Stella går igennem – og forklarer til en vis grad hendes handlinger i nutiden.

I mit blod er en psykologisk thriller, der sætter fokus på de mørkeste sider af det menneskelige sind samtidigt med at spændingen hele tiden fortættes. Som læser sidder man tilbage med alle følelser ude på tøjet, og har gennemgået en rejse om konsekvenserne af psykisk sygdom, manipulation og hvor langt et menneske er villigt til at gå, for at beskytte dem de elsker. Elsebeth Norebäck bliver fremover en fast del af min læseliste.

Hvis du, som jeg, også elsker genren Domestic Noir, så kan du overveje at læse Til døden os skiller.

Forfatter: Elisabeth Norebäck

Oversætter: Lisbet Kjær Johansen
Udgivet: 2017
Sidetal: 380

 

Leave a Reply