HomeBoganmeldelser Til døden os skiller

Til døden os skiller

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

———————————————– ANMELDEREKSEMPLAR —————————————————-

Domestic noir genren lever i bedste velgående i denne psykologiske thriller, der er Michelle Richmonds første bog på dansk. I San Francisco møder vi Jake og Alice. Jake er psykoterapeut og Alice er advokat – men tidligere sangerinde med en lidt blakket fortid. I forbindelse med en stor sag ender Alice (som egentlig bare prøver at være høflig) med at invitere en vigtig klient og hans hustru med til hendes og Jakes kommende bryllup.

Dagen inden brylluppet leveres en mystisk gave fra klienten – en elegant, tung trækasse med ordet PAGTEN henover. I kassen findes to dyre fyldepenne og en mindre kasse. Gaven er en invitation til en eksklusiv klub, med det formål at sikre et langt og lykkeligt ægteskab. Jake og Alice har hver deres usikkerheder, der gør dem villige til at kæmpe for fremtiden – og hvis der findes en opskrift på det perfekte ægteskab, så er det da en chance der ikke skal spildes.

På overfladen virker PAGTEN og dens medlemmer fascinerende, og reglerne virker fornuftige; tag altid telefonen, når din partner ringer, giv en gave hver måned osv. – men måske skulle Jake og Alice have læst det med småt, inden de skrev under… Men reglerne virker – Jake og Alice er lykkelige – lige indtil én af dem bryder reglerne, og det langsomt går op for dem, hvor langt PAGTEN er villig til at gå.

“Nogle få gener for en mindre gruppe af individer, eller i sjældne tilfælde en stor bod betalt af de få, kan godt retfærdiggøres, hvis det tjener som et afskrækkende eksempel, en effektiv fortælling, som hjælper andre til at bevare et bedre ægtskab”.

Trækiste Jake

Bedømmelsen

Michelle Richmond har skabt en glimrende sammenkobling af det hjemlige, genkendelige og hyggelige liv med det mørke, farlige og utrygge. Fra Jakes synspunkt males et billede af et rart og trygt ægteskab, men når der skrabes i malingen, så afsløres den grumme sandhed. Det man tror man kender vendes på hovedet, og bogen indeholdt plot twist der virkeligt kom bag på mig. Bogen ville dog ikke være blevet dårligere af, at man også havde set nogle af tingene gennem Alices øjne.

Henvisningen til Jakes fortid, og hans tidligere studier på specifikke områder, er meget velplaceret og sætter tanker i gang om, hvor meget vi i livet kan ændres som mennesker. Desuden omtales to specifikke, virkelige, eksperimenter, der tilføjer en helt ny dimension til historien.

Bogen er en ren page-turner og med de relativt korte kapitler, så er den meget hurtigt læst. Sproget er velskrevet og flydende, og karakterne indeholder både dybde og menneskelighed. Ca. 75% af bogen er en højspændt psykologisk thriller, men så ændres den til noget mere håndgribeligt. Det er en skam, da man her går fra at blive udfordret på det følelsesmæssige plan til det mere fysiske. Derudover var slutningen tam og virkede lidt forhastet – bogen kunne have været rundet af på en langt bedre måde.

3 stjerner

Tak til Forlaget Klim for anmeldereksemplaret.

Oversætter: Ninna Brenøe
Udgivet: 2017
Sidetal: 432

Andre anbefalelsesværdige bøger i samme stil er eks. Paula Hawkins; Kvinden i Toget eller nedenstående:

Gone Girl ****½

 

 

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply